Vir: Facebook, Höna mobile house
V večinoma zgoščenih mestih vladata prostorska stiska in onesnaženost zraka, zato je čas za alternativne oblike gradnje domovanj, ki se poslužujejo naravnih, kakovostnih, preizkušenih in okolju prijaznih materialov.

Ustanovitelj podjetja Höna mobile house, Andraž Hönigsman, vidi prihodnost bivanja v mobilnih hiškah.

Prihaja iz urbanega okolja, v katerem se pogosto srečujemo s prostorsko stisko in onesnaženostjo zraka, zato se je lotil oblikovanja premične enote, ki bi bila na videz privlačna, poleg tega pa tudi funkcionalna.

Po poklicu gradbenik

Njegova formalna izobrazba sicer ni s področja arhitekture ali oblikovanja – po poklicu je gradbenik, kar mu je v veliko prednost pri gradnji hiš.

Zgodba njegovega projekta se je začela poleti, ko je bil na morju in opazoval, kako so se širili kampi z mobilnimi hiškami.

Sama ideja mu je bila všeč, ni pa mu bila všeč njihova oblika, saj so si bile med seboj preveč podobne, enolične in povsem nezanimive. Risal je in risal, dokler ni narisal oblike narobe obrnjenega trapeza, ki predstavlja Höna hišo.

Pobeg od mestnega vrveža

Ustanovitelj prihaja iz urbanega okolja, zato pozna križe in težave tega. Vseskozi ga je spremljala želja po zasnovi hiške, s pomočjo katere bi se lahko umaknili od mestnega vrveža, hkrati pa bi omogočala boljšo kakovost bivanja in življenja.

Vizijo je razvil do te mere, da sedaj v podjetju nudijo vse od mobilnih hišk (od glampinga do primarnih bivalnih hiš), ki se lahko postavijo ob bok grajenim hišam, savn, letnih teras/kuhinj, nadstreškov, pasjih ut, otroških igral do otroških posteljic in previjalnih miz.

Vir: Facebook, Höna mobile house

Varni, ekološki in certificirani materiali

Enote sicer ohranjajo enako zunanjo podobo, saj gre za zaščitni znak podjetja, a se lahko v vseh drugih vidikih izgradnje povsem prilagodijo potrebam stranke.

Vsa domovanja so izdelana iz naravnih materialov, ki so kakovostni, preizkušeni in okolju prijazni. Uvažajo jih iz Avstrije in Nemčije. Streha je na primer iz kakovostnega materiala, imenovanega rephanol, ki je narejen iz sestavin, ki jih lahko skoraj poješ. Rephanol je najstarejša in najbolj prepoznavna strešna kritina, ki jo sicer proizvajajo v Nemčiji.

Vodilu zunanjosti sledi tudi notranjost, ki spominja na japandi, slog notranjega oblikovanja, ki v ospredje postavlja načelo japonske organskosti in skandinavske prečiščenosti linij.

Vir: Facebook, Höna mobile house

Ob bok grajenim hišam

Prednost mobilnih hiš je, da so cenovno ugodnejše, čeprav se lahko postavijo ob bok grajenim hišam, saj se jih lahko uporablja tako za primarno kot sekundarno bivanje v vseh letnih časih.

Njihove hiške so narejene iz lesenega skeleta (lepljenega lesa) in niso oblečeni kontejnerji, izolirane in ogrevane pa so lahko na več načinov (klima, toplotna črpalka, talno gretje, IR paneli ...).

Cene hišk se gibajo med 800 in 1200 evrov na kvadratni meter z opremo ali približno 650 evrov na kvadratni meter brez opreme.

Vir: Facebook, Höna mobile house
Vir: Instagram, Höna mobile house

Hitra postavitev

Če gre za kvadraturo, ki je večja od 25 kvadratnih metrov, je za postavitev hiše potrebno gradbeno dovoljenje, drugače ne. 

Prav tako so potrebni priključki za vodo, elektriko in kanalizacijo. Najbolj optimalna podlaga za postavitev hiše je AB plošča. Hišo se sestavi v proizvodnji ali na kraju samem.

Od naročila do postavitve minejo nekje od dva do trije meseci.

Vir: Facebook, Höna mobile house

V ponudbi štiri tipske enote

V ponudbi imajo štiri tipske enote, ki pa se lahko tako kvadraturno kot tlorisno spreminjajo glede na željo kupca. Najbolj prodajani so glampingi in hiška Antonia v velikosti od 60 do 80 kvadratnih metrov. V letnih mesecih so zelo aktualne letne kuhinje oziroma terase.

Velik hit so tudi otroška igrala, v okviru katerih lahko izbirate med mini, malimi, srednjimi in velikimi igrali.

V hiškah vidi prihodnost tudi tujina

Hönigsman poudarja, da so njihovi kupci tako turistični glampingi kot zasebni. Izvažajo jih tudi v tujino, predvsem na Hrvaško in Italijo.

V Sloveniji se trenutno najbolj poslužujemo montažne infrastrukture, v tujini pa se zavedajo potrebe po povečanju mobilnih gradenj. Prebivalstvo se pogosteje preseljuje, prav tako pa vedno bolj stremi k spremembi življenjskega stila – ta se vedno bolj nagiba k trajnostnemu razvoju, ekološkemu in bolj varčnemu načinu življenja, opažajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice