Slika je simbolična.
Javno vprašanje o povračilu stroškov zdravljenja pri kateremkoli zdravniku.

Člani skupine zdravstvo.si so na medije naslovili dopis, v katerem predstavnike izvršilne oblasti in upravljalce zdravstvenega sistema javno sprašujejo: »Ali naj bolnik brez dostopa do javnega zdravstva dobi povrnjene stroške zdravljenja pri slovenskem zasebnem zdravniku, kot to velja za zdravljenje v tujini?«

V evropskih državah z modernim javnim zdravstvom, razen v Sloveniji, se bolnik svobodno odloča, kje bo opravil zdravljenje, zavarovalnica pa mu stroške zdravljenja povrne.

Eno izmed ključnih vprašanj, ki definira vsebino javnega zdravstvenega sistema je dostopnost in plačilo zdravstvenih storitev bolniku, ne glede na delovno-pravni status zdravnika.

»Slovenija že 30 let ne izpolnjuje pogojev definicije javnega zdravstva«

Javno zdravstvo pomeni pravočasno in kvalitetno opravljeno zdravstveno storitev pri kateremkoli zdravniku z ustrezno licenco in plačilo storitev iz vplačanih zavarovalnih premij. 

Bolnikom v Sloveniji je onemogočeno, da svobodno izberejo zdravnika in dobijo stroške zdravljenja povrnjene. Ob tem pa paradoksalno Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije povrne stroške zdravljenja slovenskemu bolniku, ki prejme zdravstveno storitev v eni od evropskih držav, so zapisali.

Slovenija po njihovih besedah že 30 let ne izpolnjuje pogojev definicije javnega zdravstva. V resnici se trdno oklepa koncepta državnega zdravstva, kjer bolnik prejme plačilo za zdravljenje samo pri od države izbranih izvajalcih.

Namesto reforme državnega zdravstva v vsem dostopno evropsko javno zdravstvo, politična večina in ostali odgovorni še vedno vztrajajo na preživeti postsocialistični ureditvi državnega zdravstva, nadaljujejo v zapisu.

Kam so šle tri milijarde evrov?

Na zdravstvo.si so ob tem so vnovič spomnili, da vsi zaposleni in bivši zaposleni plačujejo ali pa so plačevali vso delovno dobo obvezne zdravstvene prispevke.

Kljub temu vsak dan več ljudi nima dostopa do osebnega zdravnika in zobozdravnika. Pomoč iščejo v zasebnih ambulantah, kjer pa jim Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne povrne stroškov zdravljenja.

Več kot 120.000 bolnikov naj bi kljub obveznim mesečnim vplačilom v javno zdravstveno blagajno, že vsaj desetletje ostaja brez storitev osebnega zdravnika.

V desetih letih so bolniki brez osebnega zdravnika in zobozdravnika vplačali v zdravstveno blagajno skoraj tri milijarde evrov.

Ključna vprašanja ostajajo neodgovorjena?

»Sprašujemo, kam so poniknile vse te enormne vsote javno zbranega denarja za zdravstvo? Je to morda razlog za 30-letno vztrajanje na preživeti ureditvi državnega zdravstva? Se zato pred volitvami ne pogovarjamo o vsebinskih rešitvah v zdravstvu? Ali morda zato po vsakokratnih volitvah spremljamo zgodbe o perverzno bogatih slovenskih dobaviteljih? Ali zato brez možnosti vpliva opazujemo delovanje vzporednih mehanizmov, ki izčrpavajo bolnike in zdravnike?« so še zapisali na zdravstvo.si.

Starejše novice