Tropske noči in vročinski valovi to poletje od blizu: Koliko smo jih preživeli in kje smo jih dočakali največ?

S plohami, nevihtami in ohladitvijo se je končal drugi mesec meteorološkega poletja. Njegov zaključek je bil v znamenju nadpovprečnih temperatur. 

Zelo topla so bila jutra, ko smo marsikje zabeležili tropsko noč, saj se najnižja temperatura ni spustila pod 20 stopinj Celzija

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je bilo v nižinah v juniju in juliju dva do šest, v termalnem pasu na vzhodu okoli deset tropskih noči (Jeruzalem 14).

Največ noči, ko se najnižja temperatura ni spustila pod 20 stopinj Celzija, so zabeležili v Vedrijanu, kjer jih je bilo 23, in v Kopru, kjer jih je bilo 35.

Tropsko noč so zabeležili tudi na meteoroloških postajah nad nadmorsko višino 900 metrov. Eno takšno noč so zabeležili na Krnu in Slavniku, dve na Lisci, štiri pa na Miklavžu na Gorjancih.

Postaje z zabeleženimi tropskimi nočmi in njihovo število (vir: Agencija Republike Slovenije za okolje).

S plohami in nevihtami se je konec prejšnjega tedna prekinil tudi nov vročinski val. 

Po nižinah notranjosti so v dveh poletnih mesecih zabeležili že tri oziroma štiri vročinske valove. Ponekod na Primorskem jih je bilo še malo več, saj so bila vmes obdobja ploh in neviht, ki so prinesla kratkotrajno osvežitev.

Postaje z zabeleženimi vročinskimi valovi in njihovo število (vir: Agencija Republike Slovenije za okolje).

Kaj razkrivajo podatki? 

Na območju Letališča Edvarda Rusjana Maribor in Ptuja smo letos doslej zabeležili od eno do treh tropskih noči, na območju Hočkega Pohorja pa kar od 12 do 18. Podobno vroče so bile noči na območju Jeruzalema.

Na območju Murske Sobote je bilo tropskih noči manj kot v Lendavi, še največ pa jih je bilo na območju Sotinskega brega, kjer jih je bilo približno od osem do 11.

Tudi v Ljubljani v resnici ni bilo tako vroče, kot se je zdelo. V prestolnici so zabeležili 'le' eno do tri tropske noči.

Kako pa je z vročinskimi valovi? 

Podobno. Na območju Maribora in Ptuja smo preživeli že dva vročinska valova, na območju Letališča Edvarda Rusjana Maribor in Hočkega Pohorja pa tri. 

V Murski Soboti in v Lendavi so zaznali tri vročinske valove, le dva pa na Sotinskem bregu. 

Prestolnica pa je medtem v istem časovnem obdobju že zabeležila štiri vročinske valove.

Število vročinskih valov in njihova največja dolžina v obdobju 1950–2021 (vir: Agencija Republike Slovenije za okolje).

Ste vedeli? 

Enotne definicije za vročinski val ni. Na Agenciji Republike Slovenije za okolje uporabljajo definicijo, sprejeto z znanstvenega posveta o vročinskih valovih Slovenskega meteorološkega društva.

Ta se glasi, da je vročinski val obdobje najmanj treh zaporednih dni s povprečno temperaturo nad izbrano mejo, ki je odvisna od podnebnega tipa. Za zmerno podnebje hribovitega sveta znaša meja 22 stopinj Celzija, za celinsko podnebje 24 stopinj Celzija in za omiljeno sredozemsko podnebje 25 stopinj Celzija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice