Fotografija bralca Ptujinfo, posneta v obdobju po sprejeti prepovedi prehitevanja.
S 15. januarjem je začela veljati prepoved prehitevanja za tovorna vozila na A1 avtocesti med Šentiljem in Koprom. Preverili smo, koliko kršiteljev so do zdaj ujeli policisti.

Na avtocesti med Šentiljem in Koprom od 15. januarja velja prepoved prehitevanja med 6. in 18. uro za težka tovorna vozila oziroma za tovorna vozila, težja od 7,5 tone.

Prepoved prehitevanja za tovornjake na avtocesti A1, ki je najbolj obremenjena s tovornim prometom, je sicer že v začetku lanskega novembra napovedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je poudaril, da bodo tako zagotovili boljšo pretočnost in večjo varnost. Za večjo varnost je napovedal tudi uvedbo avtocestne policije

Na Generalni policijski upravi smo preverili, kaj opažajo možje v modrem in koliko tovornjakarjev požvižga na to prepoved. 

Vozniki večinoma upoštevajo prepoved

Vozniki tovornih vozil v večini upoštevajo omenjeno prepoved, a policisti poudarjajo, da se še vedno najdejo posamezniki, ki se za prepoved ne zmenijo. 

Od 15. januarja, ko je prepoved v veljavi, pa do 10. februarja so policisti ugotovili 168 kršitev.

»Verjetno pa je število izrečenih glob še nekoliko večje, ker vsi podatki niso obdelani,« so nam odgovorili možje v modrem.

Med kršitelji prevladujejo domači vozniki

Kršitelji so v tretjini primerov domači vozniki, nato sledijo romunski vozniki, madžarski vozniki in vozniki iz bivših jugoslovanskih republik.

Še ena fotografija prepovedanega prehitevanja, ki smo jo prejeli v uredništvu.

Ali primere nedovoljenega prehitevanja prijavljajo tudi drugi vozniki? »So tudi primeri, ko nas obveščajo ostali vozniki,« pojasnjujejo možje v modrem.

A v večini primerov kršitve zaznavajo policisti pri nadzoru in spremljanju odvijanja prometa na avtocestnem omrežju.

Policisti ob tem opozarjajo, da dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov pomeni večjo varnost na cestah in večje zadovoljstvo voznikov ter ostalih udeležencev cestnega prometa.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

repadovrha (nepreverjen)

pa normalno da ga bo prehitel, če pa je pred njim sodeč po foto Tam 190 s katerim najverjetneje ni vozil več kot 60 k/h in to je sedaj pereče na AC, da počasna vozila tako ustvarjajo kolono

Starejše novice