V Cankarjevem domu so razglasili direktorja instituta »Jožef Stefan« za 30. Delovo osebnost leta. Med desetimi nominiranci sta bila tudi dve Mariboru znani osebnosti, Ninna Kozorog in Edward Clug.

Medijska hiša Delo je v četrtek, 9. januarja, v Cankarjevem domu organizirala slavnostno prireditev ob jubilejni 30. podelitvi Delova osebnost leta. Slavnostni govornik je bil Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije.

Zbrane sta pozdravila tudi Nataša Luša, glavna direktorica družbe Delo, in Uroš Urbas, odgovorni urednik Dela. V sklopu programa so se poleg razglasitve Delove osebnosti leta 2019 s priznanji poklonili najboljšim Delovim novinarjem leta in razglasili še Delovo besedo leta 2019. 

»Biti osebnost leta je dati ljudem tisto, kar potrebujemo. Vsi potrebujemo nekoga, po katerem se lahko zgledujemo in nekoga, ki mu lahko zaupamo. Potrebujemo nekoga, za katerega vemo, da ni nadčlovek in ne Superman, ampak da je tak kot mi. Ravno tako človek in ravno zaradi tega tudi toliko bolj plemeniti, ker ni nič posebnega, ampak vendar mu je uspelo narediti nekaj posebnega za to družbo,« je na podelitvi povedal predsednik vlade Marjan Šarec.

Foto: Bobo

V deseterici dve znani mariborski osebnosti

Po izboru bralcev in uredništva časnika Delo je 30. Delova osebnost Jadran Lenarčič, direktor Instituta »Jožef Stefan«, ki je v letu 2019 praznoval 70-letnico svojega delovanja. Lenarčič že skoraj 15 let vodi in usmerja znanstveni potencial 500 doktorjev znanosti, ki v laboratorijih oblikujejo prihodnost države. Kot znanstvenik je eden od pionirjev in utemeljiteljev robotske kinematike, biorobotike in humanoidnih robotov ter tudi danes med najbolj cenjenimi avtorji in predavatelji na tem znanstvenem področju.

Med nominiranci so bili poleg mariborske huminatarke Ninne Kozor in umetniškega direktorja mariborskega baleta (Balet SNG Maribor) Edwarda Cluga še Lučka Kajfež Bogataj in Mladi za podnebno pravičnost, Alan Hranitelj, Alojz Ihan, Jadran Lenarčič, Primož Roglič, Nina Šenk, Janez Cerar in Igor Vovk ter Andrej Razdrih in Gojko Zalokar. Ninno Kozorog so sicer nedavno bralci revije Zarja/Jana izbrali za Slovenko leta, lani pa si je še prislužila naziv Naj prostovoljka.

Podelili tudi novinarska priznanja in izbrali besedo leta

Priznanje za najboljšo fotografijo leta je prejel Delov fotograf Leon Vidic, za najobetavnejšega novinarja leta Lucijan Zalokar, za novinarski dosežek leta sta priznanji prejela urednik zunanjepolitične redakcije Gašper Završnik in novinar Aljaž Vrabec, posebno nagrado za življenjsko delo pa je prejel Boris Šuligoj, novinar z najdaljšim stažem pri osrednji slovenski časopisni hiši Delo.

Predstavili so tudi projekt Delova beseda leta in prvič se je beseda, ki jo je uredništvo Dela izbralo za svojo besedo leta, uvrstila med finalno deseterico pri projektu Beseda leta, ki ga organizira ZRC SAZU. Na prireditvi so razkrili, da je to beseda podnebje.

Delovo osebnost leta so prvič razglasili konec leta 1990, ko se je uredništvo Dela odločilo, da bo bralcem dalo priložnost in jih povprašalo, kdo si zasluži to čast, da postane Delova osebnost leta, z dodanim pojasnilom, »da ni nujno politik«. Kljub temu so bralci takrat izbrali Milana Kučana, ki je »premagal« predvsem politike, Janeza Drnovška, Lojzeta Peterleta, Jožeta Pučnika, Janeza Janšo in druge. Njegova velika prednost je nakazala, da bo Delova lovorika v njegovi družbi še kar nekaj let. 

Leta 1998 je Delova osebnost postal Leon Štukelj kot najstarejši še živeči olimpionik, sledili so mu: pater Marko Rupnik, humanitarec Tomo Križnar, pastir Domen Černuta, minister za evropske zadeve Janez Potočnik, sociologinja Marta Gregorčič, filozof Tine Hribar, filozof Gorazd Kocijančič, podjetnik Igor Akrapovič, Zoran Janković, predsednica družbe Esotech Zofija Mazej Kukovič, smučarska tekačica Petra Majdič in pesnik Boris A. Novak.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice