Fotografija je simbolična.
Tokrat je vladni govorec Jelko Kacin je predstavil aktualno stanje glede bolezni covid-19.

Vladni govorec Jelko Kacin pravi, da je današnja epidemiološka slika zaskrbljujoča, a da številke odsevajo napovedi in pričakovana.

»Se je pa potrebno zavedati, da se število okužb v prihodnjih dneh še lahko poveča tudi število bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo,« je opozoril in napovedal vzpostavitev covid oddelka v Splošni bolnišnici Celje z jutrišnjim dnem. 

V tem trenutku so sicer epidemiološka poizvedovanja še v teku, znano pa je, da sta pri včerajšnjih okužba le dva primera uvožena, 48 primerov je lokalni vir okužbe, 20 okužb pa je neznanega vira. Po mnenju Kacina je spodbudno, da število okužb neznanega vira upada, kar pomeni, da so državljani številne pozive k sodelovanju z epidemiologi vzeli resno.

Kacin pa opozarja na nove okužbe v domovih za ostarele, novo žarišče je tako v Rogaški Slatini, kjer je okuženih 13 stanovalcev in trije zaposleni. Deset jih je bilo iz doma premeščenih v Splošno bolnišnico Novo mesto, danes je na vrsti razkuževanje doma in priprava na razselitev stanovalcev po conah. Ministrstvo za delo sicer pripravlja dodatne ukrepe za domove, ki jih bodo predstavili na jutrišnji novinarski konferenci. 

Primer dobre prakse

Kot vzgled odgovornega, učinkovitega in pravočasnega ravnanja so že včeraj izpostavili občino Pivko, kjer je eno izmed žarišč koronavirusa v Sloveniji. Danes je župan Robert Smrdelj predstavil ukrepe, ki zajemajo zaprtje športnih objektov za deset dni in odpoved prireditev, za katere daje soglasje občina. Hkrati so dali apel, da naj se tudi vse zasebne zabave in dogodki prestavijo.

Trenutno imajo sicer 18 aktivnih okužb, po besedah župana pa se občani zavedajo, da je situacija resna in se striktno držijo ukrepov, ponekod celo po ulicah nosijo maske, kar niti ni zahtevano. 

Krizna skupina o novih ukrepih

V nadaljevanju je Kacin v odgovorih na novinarska vprašanja potrdil, da je podaljšanje veljavnosti turističnih bonov ena izmed možnosti in bo vlada o tem razpravljala v okviru razprave petega protikoronskega zakonodajnega paketa.

Zvečer pa se bo sestala tudi krizna skupina vlade, ki bo odločala o morebitnih dodatnih ukrepih za zamejevanje širjenja koronavirusa.

»Zagotovo je na mestu, da je treba zaostriti nadzor, resna pa bo razprava tudi, ali se zameji obratovalni čas lokalov do 22. ure in ne več čez, ko je samokontrola verjetno manjša kot do takrat,« je pojasnil vladni govorec in razkril, da so na mizi še nekateri drugi, ki so operativno izvedljivi in nekateri, ki rabijo nekoliko več časa za vpeljavo.

Med njimi je omenil ukrep, ki naj bi veljal v nekaterih državah zahodne Evrope, in sicer da v vsakem lokalu vodijo evidenco gostov, za primer, če bi se med gosti pojavila okužba, da bi lahko obvestili vse, ki so v tem času bili v lokalu. 

»Če želimo kaj takega storiti, moramo prej zagotoviti orodja, da bi te podatke lahko tudi sprocesirali,« je dejal Kacin in izpostavil ustanavljanje klicnih centrov Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer danes tudi dopolnila priporočila, ki ponovno dovoljujejo tiskane medije v lokalih.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Marš (nepreverjen)

Telefonsko številko in naslov ....kot da smo pocestnice.

Starejše novice