Krvodajalci ste pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočate zdravljenje s krvjo. To je poziv za vas. Zaloge krvi so nizke, zato pomagajte in darujte kri.

Rdeči križ Slovenije sporoča, da se potrebe po krvi povečujejo. Zato vse tiste, ki kri že darujete in tiste, ki se za to še odločate, pozivajo, da je zdaj pravi čas, da to storite.

Zaloge krvi so nizke, zato pomagajte in darujte kri, če je to le mogoče. VIR: Zavod RS za transfuzijsko medicino.

Zaradi trenutne situacije s korono in preprečevanja možnih prenosov bolezni so krvodajalske akcije prilagojene. Krvodajalce na odvzem krvi vabijo preko sms sporočila, v katerem prosijo za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje ter preverjanje bolezenskih znakov morebitne okužbe.

Na odvzem krvi se seveda lahko naročite tudi sami in se dogovorite za datum in uro prihoda. Pred vstopom v prostore, kjer darujete kri, se nahajajo vstopne točke, kjer ponovno preverijo vaše stanje in izmerijo telesno temperaturo. 

Prikaz stanja zalog krvi v Sloveniji. VIR: Zavod RS za transfuzijsko medicino, podatki za 29.7.2020.

Rdeči križ Slovenije je nacionalni organizator krvodajalskih akcij in je zadolžen za zagotavljanje in pridobivanje zadostnega števila krvodajalcev. Transfuzijska služba pa je zadolžena za zagotavljanje zadostne količine varne in ustrezne krvi. 

Da imajo bolniki zagotovljeno potrebno količino krvi, mora v Sloveniji v povprečju kri darovati okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan. Na področju preskrbe s krvjo smo samozadostni, kar pomeni, da pokrivamo potrebe lastnega zdravstva po krvi. 

V Mariboru odvzemi krvi trikrat na teden

Odvzemi krvi na Medicinski fakulteti v Mariboru se izvajajo ob ponedeljkih, torkih in četrtkih, in sicer med 7.30 in 12.00.

V primeru organiziranih terenskih krvodajalskih akcij, ponedeljkih odvzema krvi na Medicinski fakulteti ni. Kje bodo potekale terenske krvodajalske akcije, je objavljeno na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. 

Za odvzem krvi se je treba predhodno najaviti

Na odvzem krvi na Medicinski fakulteti ali terenski krvodajalski akciji, se je treba predhodno naročiti na telefonsko številko 02 321 22 71 ali 041 320 796. Dosegljivi so vsak delovnik med 7.00 in 15.00.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice