V veljavo je stopila novela zakona o vrtcih, ki med drugim uvaja brezplačne krajše programe za predšolske otroke, ki niso vključeni v vrtec, preimenovanje pomočnikov vzgojitelja in znižano plačilo vrtca.

Pomočnik vzgojitelja se bo po novem preimenoval v vzgojitelja predšolskih otrok - pomočnika vzgojitelja. Poleg preimenovanja jim bodo priznane dodatne naloge in s tem tudi višje plače. Preimenovanje se bo sicer začelo uporabljati šele 1. septembra 2018.

Se pa z novelo uvaja tudi novost na področju obračunavanja znižanega plačila vrtca. Staršem otrok, ki v letu pred obveznim vstopom v osnovno šolo ne obiskujejo vrtca, bo država financirala krajše programe v obsegu 240 ur letno. Ministrstvo bo v ta namen v letu 2018 zagotovilo 600.000 evrov, v proračunu za leto 2019 pa 2 milijona evrov.

Javni vrtec možen tudi v podjetjih

Poleg tega pa sprememba zakona omogoča organiziranje oddelkov javnega vrtca pri visokošolskih zavodih, ki izvajajo študijski program predšolske vzgoje, pa tudi organiziranje enote ali oddelka javnega vrtca v prostorih gospodarske družbe.

Poenostavljen bo tudi postopek za znižano plačilo vrtca, občine pa bodo imele več avtonomije pri določitvi roka za vključevanje otrok v vrtec s centralnega čakalnega seznama.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

financiranje p… (nepreverjen)

financiranje posameznikov

Našel sem se nasmeh zahvaljujoč temu gospodu Tetičkoviću Marjanu, da sem dobil posojilo v višini 150.000 evrov, trije moji kolegi pa so brez težav dobili tudi posojila tega gospodarja. Svetujem vam, da nikogar ne zavede, če želite dejansko zaprositi za posojilo za vaš projekt in katero koli drugo. To sporočilo objavljam, ker me je g. Tetičković Marjan
dobro s tem posojilom. S prijateljem sem srečal ta pošten in velikodušen gospod, ki mi je dovolil, da si dobim to posojilo. Zato vam svetujem, da se obrnete na njega in vam bo zadovoljil vse storitve, ki jih boste vprašali.
Tukaj je njegov e-poštni naslov: [email protected]
E-pošta: [email protected]
Tetičković Marjan
hvala

Starejše novice