Podatki Agencije Republike Slovenije za okolje kažejo, da smo imeli minulo jesen v povprečju manj padavin in za dve stopinji višje temperature.

A toplejši od povprečja niso bili le september, oktober in november, temveč tudi ostali meseci v letu, razen februarja in marca.

Povprečje so presegli januar, februar, marec in april

Brane Gregorčič iz Agencije Republike Slovenije za okolje je za STA pojasnil, da »v letošnji meteorološki jeseni vremenoslovci kakšnih rekordov niso zabeležili, so bili pa vsi trije meseci za okoli dve stopinji Celzija toplejši od dolgoletnega povprečja, ki zajema obdobje od leta 1981 do 2010«.

Največje odstopanje so zabeležili januarja in aprila, ki sta bila v povprečju za štiri stopinje Celzija toplejša od dolgoletnega povprečja. Julija pa je bilo zabeleženo najmanjše odstopanje, saj so bile takrat temperature od povprečja višje le za stopinjo. Najhladnejša meseca v iztekajočem se letu sta bila februar in marec, tudi v povprečju sta presegla mejo.

Sicer pa so bili letos nadpovprečno topli vsi meseci, razen februar in marec. Januarja in aprila je bilo odstopanje od dolgoletnega povprečja največje, preseglo je štiri stopinje Celzija. Najmanjše odstopanje od povprečja je bilo julija, ko so bile povprečne temperature za eno stopinjo višje od povprečja. Medtem pa sta februar in marec bila bolj hladna, kot je povprečje za ta dva meseca.

Povečuje se možnost sneženja

Na podlagi letošnje se lahko naredi napoved za temperaturne razmere v naslednjem letu. Tako Gregorčič pravi, da bo »verjetno spet med najvišjimi v zgodovini meritev«, bolj točne napovedi pa bodo lahko sklenili po koncu starega leta.

Od danes bodo temperature bolj kot ne nespremenljive, meteorologi namreč ne pričakujejo otoplitve, a tudi večje ohladitve ne. Sneženje oziroma možnost sneženja pa se bo povečala sredi naslednjega tedna.

Konec tedna pa lahko po nižinah pričakujemo dež, a Gregorčič napoveduje, da nas v jutranjem času lahko preseneti tudi kakšna snežinka.

Starejše novice