Po odločitvi Madžarske, da ne bo več evropsko stranišče, na ministrstvu za okolje in prostor pospešeno iščejo alternativne rešitve za odvoz našega blata.

Slovenija na Madžarsko letno izvozi okoli 70 tisoč ton blata iz komunalnih čistilnih naprav, zato prepoved izvoza prestavlja resno težavo za našo državo.

Okoli 10 tisoč ton komunalnega blata sežgemo doma, nekatere čistilne naprave del blata izkoristijo tudi same, ampak je Slovenija vseeno močno odvisna od izvoza in to predvsem na Madžarsko.

So za aktualno stanje krivi župani?

Ob začetku decembrske seje državnega zbora je v ponedeljek Franc Rosec iz vrst SDS povprašal ministra Zajca o navedeni problematiki. Zajc je priznal, da je to njegov novi problem in pojasnil, da je čiščenje odpadnih komunalnih voda gospodarska javna služba, medtem pa je ravnanje s komunalnim blatom tržna dejavnost.

»Ker je bilo ceneje blato izvažati v tujino, predvsem na Madžarsko, se pri nas ni vzpostavil sistem. Zdaj, ko so se na Madžarskem odločili, da zaprejo mejo, pa je to problem države in se pričakuje, da po hitrem postopku najde neke rešitve,« je po poročanju STA izpostavil okoljski minister.

Zajc je s prstom pokazal na župane občin, saj naj bi oni zahtevali, da se gre v najcenejšo možno varianto, kar bo sedaj povzročilo večje stroške. Upravljavci čistilnih naprav so namreč v preteklih letih težko upravičili, da bi blato oddajali doma za višje stroške, ustanoviteljice čistilnih naprav pa so ravno občine.

V tem trenutku Slovenija v drugih državah, poleg Avstrije in Madžarske, preverja potencialne proste kapacitete za sprejem tega blata in ceno, je pojasnil Zajc. Posvaril je, da se bo poznalo na položnicah v primeru, da ministrstvo najde kapacitete na severu Francije

Za zdaj še izvoz, nato sistem za ravnanje z blatom doma

Minister si sicer želi, da bi v približno dveh letih vzpostavili sistem za ravnanje s komunalnim blatom v Sloveniji. To bi pomenilo tako domačo možnost sušenja, da se lahko blato pripravi na sosežig ali na izvoz, kot tudi objekt za sežig v Sloveniji, je dejal.

Želi si še, da bi bili doma sposobni poskrbeti za vsaj 80 odstotkov blata, da razni pretresi v tujini ne bi predstavljali tako močnega udarca za ves sistem. Upa pa, da bodo začasno našli kakšno drugo evropsko državo, ki bo pripravljena prevzemati naše blato.

Hkrati je še priznal, da iščejo tudi najnujnejše začasne rešitve znotraj države, za katere pa upa, da jih ne bo potrebno uveljaviti, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice