V veljavo je stopil uradni konec epidemije, kljub temu pa nekatere omejitve še vedno ostajajo.

»To ne pomeni, da smo sedaj lahko brezskrbni, ampak nas čaka nekoliko drugačen način življenja. Tako preventivni ukrepi veljajo naprej, gre za vse ukrepe, ki niso bili preklicani z današnjim dnem,« pravi minister za zdravje Tomaž Gantar.

V gostilno in trgovino z masko, a ne bo je treba vedno nositi

Pri tem direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek poudarja, da ukrepi še naprej veljajo za vse dejavnosti, kjer ukrepi niso bili preklicani, na primer za frizerje.

Tako so zaščitne maske še vedno obvezne v zaprtih prostorih, kjer ni možno zagotavljati obvezne razdalje 1,5 metra.

»Obveza velja za trgovine in gostinske lokale. Vendar v kolikor ni velike gneče in je razdalja mogoča, ni obveze po uporabi maske. Pri tem pa je seveda potrebno malce samozaščitniško delovati, da ne ogrožamo sebe in drugih,« poudarja Gantar.

Zaščitne maske so poleg tega obvezne še v javnem potniškem prometu, tudi za posameznike z znaki respiratornega obolenja, zdravstvene delavce glede na njihovo stopnjo izpostavljenosti okužbe, tudi za obiskovalce zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodov.

»Brez maske nikamor več«

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom se je veliko vprašanj nanašalo prav na nošenje zaščitnih mask.

Eno izmed vprašanj se je med drugim glasilo, ali lahko torej posameznik vstopi v nakupovalni center brez zaščitne maske in ali lahko trgovec odslovi takšnega kupca.

»Vsa pravila, ki so bila sprejeta s strani vlade, veljajo še naprej, tudi obnašanje v trgovinah. Dajmo zato do nadaljnjega upoštevati to, kar je bilo sprejeto in kar ni bilo preklicano,« odgovarja Krek.

Nekoliko nejasen odgovor, ki ne pojasnjuje ničesar. So torej maske še vedno obvezne ali ne?

»Tako kot je napisano v naših priporočil, kajti naša priporočila imajo sedaj s tem, ko sta jih potrdila vlada in minister za zdravje, vlogo obveznosti,« odgovarja Krek in pravi, da naj si priporočila za posamezna področja, tudi za obisk trgovine in lokalov, posamezniki pogledajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Brez maske nikamor več«

Na drugi strani je vladni govorec Jelko Kacin povedal, da je nošenje mask še vedno obvezno ob obisku bolnišnice in doma starejših občanov, pri gospodarski dejavnosti pa je lastnik oziroma upravitelj tisti, ki ne želi, da bi bil njegov prostor žarišče in bo, če bo prevelika gneča ljudi, zahteval, da si nadenejo maske.

»Naša nova realnost je, da mora imeti vsak pri sebi masko. Maska je obvezna oprema v torbici, vrečki, kjerkoli. Brez maske nikamor več,« je dejal Kacin.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Mia (nepreverjen)

Zakaj nas ne pustite živeti nismo vaše igrače politiki od 1do zadnjega, kakšna korona sploh jo bilo ni to je samo igra velikanov a plaćamo jo navadni ljudje mi smo figurice ,kot za človek ne jezi se a nas jezi tkakšna igra vaša.Državo uničujete in državljane namesto ,da delate tisto,kar morate za boljše jutri vseh nas.Nimaš več komu verjeti samo denar šteje ,kje so manire moralne vrednosti ni jih,zato pa je svet takšen kot je katastrofa.

Starejše novice