Danes obeležujemo dan brez cigarete, ki predstavlja priložnost za opuščanje razvade in osveščanje o škodljivih učinkih kajenja.

V Sloveniji kadi slaba četrtina odraslih, od tega se jih kar dve tretjini cigaretam želi odreči. V mlajših starostnih skupinah se delež kadilcev medtem zmanjšuje. 

Po podatkih nacionalne raziskave o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018, v Sloveniji več kot polovica prebivalcev v starosti od 15 do 64 let še nikoli ni kadila. Slaba četrtina je nekdanjih kadilcev, toliko je tudi kadilcev. Kar 62 odstotkov kadilcev pa cigarete želi opustiti, kažejo statistični podatki.

Za posledicami kajenja v Sloveniji letno umre več kot 3.000 prebivalcev

Za preprečevanje začetka in spodbujanja opuščanja kajenja si v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato prizadevajo tudi z uvedbo enotne embalaže, ki je za cigarete ter tobak za zvijanje obvezna od 1. januarja 2020 in uvedba dovoljenj za prodajo.

Nad razvado danes tudi prek spleta

Opuščanje kajenja brez pomoči je za mnoge posameznike zelo zahtevno, zato jim je na voljo več različnih in brezplačnih oblik pomoči, denimo brezplačna anonimna številka, objavljena na vsaki cigaretni škatlici, medtem ko v zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja. Spodbude za opuščanje kajenja pa so na voljo tudi prek spleta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice