Toaletni prostori na počivališčih ob slovenskih avtocestah so večinoma urejeni in čisti, v raziskavi ugotavlja Mednarodni institut za potrošniške raziskave.

Od 22 naključno izbranih počivališčih na slovenskih avtocestah praktično nobeno stranišče ni imelo večjih pomanjkljivosti, je pa ponekod otežen dostop invalidom.

Najbolj pomembni čistoča in oprema

Največjo težo pri ocenjevanju sta imela kriterija čistoča in oprema, ki predstavljata polovico ocene (po 25 odstotkov vsaka), sledila sta intimnost (20 odstotkov) in prostor z umivalniki (15 odstotkov), medtem ko so imeli zunanjost in dostop, splošni vtis ter dodatni prostori po petodstotno težo, poroča STA.

Toaletni prostori na počivališčih Barje jug, Maribor vzhod, Mokrice jug, Radovljica sever, Tepanje sever in Voklo zahod so dobili najvišje ocene, sledili so toaletni prostori na počivališčih Dobrenje vzhod, Dravsko polje jug, Jesenice jug, Lom vzhod, Lopata jug, Mlake, Murska Sobota jug, Podsmreka, Ravne, Zaloke jug, Dul, Lormanje sever, Lukovica sever in Ravbarkomanda zahod.

Zarjavel kiosk brez toaletnega papirja

Medtem so ocenjevalce razočarali toaletni prostori na počivališčih Fernetiči jug in Zaloke sever. Prvi zaradi neuglednega in zarjavelega kioska, v katerem lahko tudi zmanjka toaletnega papirja, na počivališču Zaloke sever pa so ocenjevalce zmotile muhe, ki so jih zaznali ob obisku.

Posebej so sicer pohvalili toaletne prostore na počivališčih Maribor vzhod, Mokrice jug in Radovljica sever, kjer imajo znižane umivalnike za otroke.

Ocenjevalci pogrešali previjalne mize in boljši dostop invalidom

Pri pregledu toaletnih prostorov okvarjenih umivalnikov praktično niso odkrili, posode z milom so bile polne. V večini toaletnih prostorov imajo za sušenje pripravljene sodobne hitre sušilnike ali brisače. Vsi toaletni prostori imajo vidno ločen prostor za ženske in moške, v vsakem pa so kabine, v katerih je dovolj prostora.

Upravljalci toaletnih prostorov so se najslabše izkazali pri dostopu za invalide - ocenjevalci so namreč pogosto naleteli na zapleteno pot od znižanega robnika do vrat toaletnega prostora, kjer pa se je spet lahko zapletlo, še poroča STA.

Ocenjevalci pa so pogrešali tudi previjalne mize, našli so le en zgleden primer z odklenjenim posebnim prostorom, v katerem je previjalnica, umivalnik in stranišče za majhne otroke. »Nekaj, kar je na zahodnih avtocestah standardno, je pri nas dobro zaklenjeno ali pa postavljeno v stranišča za invalide, kar je po našem mnenju podcenjevanje tako invalidov kot staršev,« so še poudarili na Miporju.

»V večini toaletnih prostorov smo dobili zelo dober splošni vtis,«so zapisali na Miporju in dodali: »Kljub dovolj dobremu skupnemu vtisu pa bi si želeli, da upravljalci toaletnih prostorov namenijo več pozornosti dostopu invalidov, tudi z njim namenjenimi parkirnimi mesti, še bolj pa smo pogrešali ustrezno obravnavo družin z majhnimi otroki.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice