Letos poleti bo na avtocestah manj del kot običajno. Dars sicer načrtuje devet novih obsežnejših obnovitvenih del, nekatera se bodo nadaljevala tudi v prihodnje leto. Preverili smo, kje lahko pričakujemo daljše zastoje.

Bližajo se poletne počitnice in dopusti. Konec šolskega leta in začetek turistične sezone pa se poznata tudi na večji gneči na avtocestah. Preverili smo, kje bo letos poleti promet oviran zaradi obnovitvenih del.

Kot so pojasnili na Dars, v letu 2022 načrtujejo devet novih obsežnejših obnovitvenih del na avtocestnem omrežju. Obnov bo poleti nekoliko manj kot običajno, začetek večine del namreč načrtujejo za jesenski čas. 

Nekatere obnove se bodo nadaljevale tudi v prihodnjem letu, začetek del pa je odvisen od sklenitve pogodb z izbranimi izvajalci. Postopki javnih naročil za izbiro izvajalcev obnovitvenih del so ta hip namreč povečini v teku in še niso zaključeni.

Dela v 2022, ki lahko vplivajo na pretočnost pometa

Projekti, ki so v teku: 

 • Rekonstrukcija priključka Ljubljana Leskoškova cesta v polni priključek na severni ljubljanski obvoznici je stekla konec lanskega septembra. Dokončanje vseh del je načrtovano do konca novembra.
 • Na odseku pomurske avtoceste med Sv. Jurijem ob Ščavnici in Vučjo vasjo je obnova vozišča stekla v začetku maja letos in bo zaključena predvidoma do začetka julija letos. Promet je med deli urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Projekti, ki se bodo začeli letos poleti: 

 • Poleti bo predvidoma stekla obnova še preostalega odseka severne ljubljanske obvoznice Zadobrova-Šmartinska-Tomačevo. Promet bo med deli urejen po enem smernem vozišču, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. 
 • V poletnih mesecih bo stekla tudi obnova vozišča dolenjske avtoceste med Ivančno Gorico in Bičem. Tudi na tem odseku bo promet med deli potekal po polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. 
Vir: DARS

Projekti, načrtovani za jesen: 

 • Jeseni je predviden začetek obnove istrske hitre ceste med mednarodnim mejnim prehodom Škofije in razcepom Sermin. Promet bo med deli urejen po polovici hitre ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. 
 • Za jesen je načrtovan tudi začetek obnove vozišča na odseku vipavske hitre ceste Vogrsko-Šempeter-Vrtojba. Promet bo med deli urejen po polovici hitre ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. 
 • Jeseni se bo predvidoma začela tudi sanacija viaduktov Podmežakla na odseku gorenjske avtoceste Hrušica-Lipce. Večina obnove bo sicer opravljena prihodnje leto. Med deli bo promet urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje, saj gre za območje ceste brez odstavnih pasov. 
 • Na gorenjski avtocesti bodo jeseni preplastili tudi vozišče na odseku Lipce-Lesce-Brezje. Promet bo med deli še vedno potekal po dveh, sicer zoženih pasovih v vsako smer vožnje.
 • Na štajerski avtocesti med Slovenskimi Konjicami in Dramljami bodo nagradili predore in rekonstruirali vozišče ter objekte. Dela bodo trajala vsaj dve gradbeni sezoni, so pojasnili na Darsu. Letos bodo začeli s pripravljalnimi deli, glavna pa bodo opravili prihodnje leto in leta 2024. Promet bo med pripravljalnimi deli urejen po polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje, med glavnimi pa po enem pasu v vsako smer vožnje.
 • Preplastitev vozišča na odseku dolenjske avtoceste med Kronovim in Dobruško vasjo se bo predvidoma začela letos jeseni. Promet bo med deli urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. 
 • Dars načrtuje tudi obnovo vozne površine na odseku primorske avtoceste med Divačo in Kozino. Dela bodo stekla jeseni, promet pa bo ta čas urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. 

Kot so spomnili na Darsu, je poleg naštetih del trenutno v teku tudi obnova nadvoza na Podutiški cesti čez severno ljubljansko obvoznico med priključkoma Ljubljana Šiška in Ljubljana Podutik. Naročnik del je Mestna občina Ljubljana, Dars pa sofinancira obnovo nadvoza.

Največji zastoji pričakovani v poletnih mesecih prihodnje leto

Največji zastoji so pričakovani v poletnih mesecih prihodnje leto, v okviru glavnih obnovitvenih del na odseku štajerske avtoceste Slovenske Konjice-Dramlje. Ta je brez odstavnih pasov, njegov sestavni del sta tudi dvopasovna predora Golo rebro in Pletovarje ter viadukta Škedenj 1 in Škedenj. 

Promet bo med glavnimi deli v predorih in na viaduktih urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje, saj drugačne zapore žal ni mogoče organizirati. 

Na Darsu načrtujejo izvedbo teh del v dveh gradbenih sezonah. Zapora bo predvidoma potekala v poletnih mesecih leta 2023 in 2024.

V vmesnem času se bodo izvajala preostala dela na odseku, ko bo v več različnih fazah promet voden skozi zapore brez zmanjšanja prometnih pasov, torej dva zožena pasova v vsako smer. V tem delu izvajanja del ne pričakujejo daljših obdobij, ko bi zapore povzročale daljše zastoje. Sicer pa bodo ta dela potekala samo na trasi avtoceste, ne pa tudi v predorih. 

Razpis za rekonstrukcijo ceste in objektov na odseku štajerske avtoceste Slovenske Konjice-Dramlje je trenutno še v teku, rok za oddajo ponudb je 29. junij 2022.

K večji pretočnosti prometa lahko pripomoremo tudi vozniki 

Na Darsu dodajajo, da lahko k večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov, prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo in strpnostjo v primeru zastoja. 

Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo in v njej ali oviranje prehitevalnega pasu s strani voznikov tovornjakov hitro privede do nesreče in posledično daljših zastojev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice