Ta konec tedna bodo kristjani praznovali Marijino vnebovzetje. Številni bodo romali h kateri od cerkva, posvečenih Mariji, med njimi pa ima prav posebno mesto bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori.

Ptujskogorski bratje minoriti tudi letos vabijo k praznovanju Marijinega vnebovzetja v baziliko na Ptujski Gori. Vendar pa bo to zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa letos nekoliko drugačno kot v preteklih letih.

Slovesno že na predvečer praznika

Slavje se bo pričelo že v petek, 14. avgusta, na predvečer Marijinega praznika in na god svetega Maksimilijana Kolbeja. Ob 19. uri bo molitvena ura. Ob 20. uri bo somaševanje na prostem, ki ga bo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Maši bo sledilo še češčenje Matere Božje z litanijami ob lučkah, nočnim bedenjem in polnočno mašo.

V soboto kar pet svetih maš

V soboto, 15. avgusta, na dan Marijinega  bosta ob 8. uri somaševanje na prostem in posvetitev slovenskega naroda Mariji. Somaševanje bo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Sledile bodo pete litanije Matere Božje. Svete maše bodo v soboto tudi ob naslednjih urah: 6.00, 10.00, 12.30 in 16.00.

Bogoslužja v cerkvi letos ne bo

Letos bodo somaševanje prvič v zgodovini pripravili le na prostem in ne v baziliki Marije Zavetnice. Tudi v preteklih letih v cerkvi prostora za vse romarje navadno ni bilo, zato so bogoslužje prek zunanjega ozvočenja predvajali tudi zunaj stavbe.

Okrnjena bo tudi ponudba hrane in pijače oziroma tradicionalni sejemski del praznovanja.

Po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je dovoljeno zbiranje do 500 udeležencev na organiziranih javnih prireditvah, med slednje pa sodijo tudi verski obredi v in ob zgradbah za opravljanje verske dejavnosti.

V preteklih letih so ob velikem šmarnu na Ptujski Gori našteli od okoli 5.000 do 7.000 vernikov.

V ptujskogorskem župnijskem uradu so dejali: »Koliko obiskovalcev bo letos, glede na razmere ne moremo napovedati.«

Tako naj bi nastala ptujskogorska cerkev

Marijino vnebovzetje je eden največjih krščanskih praznikov, v Sloveniji je od leta 1992 tudi dela prost dan. 15. avgusta se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Prazniku sicer pravijo tudi veliki šmaren, velika maša ali kar druga velika noč.

Na 352 metrov visoko Ptujsko Goro so ljudje romali že od nekdaj. Po legendi je nekoč na Vurberku živel bogat grof, ki je imel le enega otroka; slepo hčerko. Starši in deklica sama so v molitvi za pomoč prosili Marijo. Slepa deklica je nekega dne pred seboj zagledala luč, odprla je oči in spregledala. Starše je prosila, naj jo zapeljejo na kraj, kjer je zagledala svetlobo.

Na tem mestu je takrat stal križ, hvaležni oče slepe deklice pa se je odločil, da bo na tem kraju postavil veliko cerkev. Tako naj bi nastala ptujskogorska cerkev in romarski kraj.

Vir: Ptujska Gora tourism, Facebook

V Turnišču romarskih svetih maš in sejma zaradi koronavirusa letos ne bo

Priljubljeno romarsko središče je tudi Turnišče v Pomurju, kjer vsako leto ob Marijinem vnebovzetju naštejejo več tisoč obiskovalcev. Ker letos praznik pade na soboto, bi lahko pričakovali tudi več kot deset tisoč romarjev in turistov, so sporočili iz Občine Turnišče.

V interesu javnega zdravja so zato sprejeli odločitev, da sejemske prireditve Kramarjev sejem ob prazniku velike maše letos ne bo. Odpovedali so tudi posebno večerno in polnočno sveto mašo. Tako so odpovedali vse romarske skupine in romarske svete maše na sam praznik.

V Župniji Turnišče so vernike pozvali, naj letošnji slovesni praznik praznujejo v svojih župnijah: »Vljudno prosimo za razumevanje v teh časih, da ne bi prišlo do kakšnih množičnih okužb. Naj bo Marija Vnebovzeta naša spremljevalka in priprošnjica.«

Odpoved tudi v Gradu

Odpovedi tradicionalnih praznovanj se vrstijo tudi drugod, med drugim v pomurski občini Grad. Večerne svete maše za družine, polnočne svete maše in kramarskega sejma v Gradu letos ne bo. Na Marijin praznik bosta le sveti maši po nedeljskem redu, ob 7.30 in 10.30.

Odpovedali so vse romarske skupine in romarske svete maše.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice