V prvem tednu letošnjega leta je naraslo število obiskov bolnikov z gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva, predvsem v starostnih skupinah do 14 let.

Kroži predvsem gripa tipa A. Nacionalni inštitut za javno zdravje je v letošnji sezoni razdelil 180.677 odmerkov cepiva proti gripi, kar je precej več kot lani.

V prvem tednu letošnjega leta so virus gripe dokazali v polovici vzorcev, odvzetih pri družinskih zdravnikih, in v 13 odstotkih vzorcev, odvzetih v bolnišnicah. V 84 odstotkih je šlo za gripo tipa A, respiratorni sincicijski virus so dokazali v osmih odstotkih testiranih vzorcev. Od drugih virusnih povzročiteljev okužb dihal je bilo največ rinovirusov in adenovirusov, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je letos razdelil več kot 60.000 odmerkov cepiva proti gripi več kot lani. K povečanem zanimanju za cepljenje je botrovalo tudi to, da so imele rizične skupine državljanov prvič pravico do brezplačnega cepljenja. Gre za starejše od 65 let, kronične bolnike, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice.

A so sprva te skupine ljudi brezplačno cepili le pri izbranih osebnih zdravnikih, medtem ko so morali pri drugih zdravnikih - na primer če njihov zdravnik ni izvajal cepljenja - in v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje plačati. Nato so spremenili pravilnik in omogočili, da se lahko brezplačno cepijo tudi pri vseh zdravnikih na primarni ravni, ki izpolnjujejo pogoje za cepljenje, ter na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nato se je spet zapletlo pri vračilu denarja tistim bolnikom, ki so se do spremembe pravilnika cepili samoplačniško, pa bi bili upravičeni do brezplačnega. Na Nacionalni inštitut za javno zdravje so za STA pojasnili, da so prejeli 121 zahtevkov za povračilo stroškov za cepljenje proti gripi, a kot opozarjajo, pravne podlage za to nimajo in bi v primeru vračila denarja kršili zakonodajo.

Na ministrstvu za zdravje so pred časom za STA pojasnili, da so v dopisu izvajalcem zapisali, da naj se s plačnikom, torej Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije dogovorijo o morebitnem načinu povračila stroškov za upravičene do brezplačnega cepljenja. Odločitev o povračilu in kako to izpeljati pa je del poslovanja javnih zdravstvenih zavodov.

V Zdravstvenem domu Ptuj težav pri izplačilu niso imeli. Kot je za STA pojasnila direktorica doma Metka Petek Uhan, so okoli 30 bolnikom povrnili sredstva tako, da so v sistemu le spremenili plačnika storitve. Od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa so že prejeli povračilo sredstev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice