Od petka dalje morajo biti motorna vozila po zakonu opremljena z zimsko opremo.

Vodja servisa Avto-moto zveze Slovenije Jurij Kočar pravi, da se je slovenski trg že konsolidiral in izločil najslabše izdelke ter da se da kupiti pnevmatike, ki so lep kompromis med ceno in kakovostjo. Opozarja, da najdražja pnevmatika ne pomeni nujno tudi najvišje kakovosti, poroča STA.

Enotnega recepta za izbor najboljše pnevmatike ni

»Pnevmatike je najbolje izbrati skupaj s strokovnjakom glede na tip vozila, potrebe voznika in njegov način vožnje. Take pnevmatike bodo lahko služile štiri ali pet let, kolikor je njihova normalna življenjska doba,« pojasnjuje Kočar.

Po njegovi oceni in izkušnjah je večina voznikov zelo odgovornih in skrbijo za svoja vozila, redno menjajo pnevmatike in kupujejo take, ki so kakovostne. »Tudi na policiji mi velikokrat povedo, da slovenski vozniki večinoma niso problematični, ampak so to običajno tujci ali pa slabe pnevmatike odkrijejo na delovnih vozilih,« je še dodal.

So pa seveda tudi neodgovorni vozniki, ki nimajo ustrezno opremljenih vozil za zimo in tako ogrožajo sebe in druge udeležence v cestnem prometu, še poroča STA.

»V naših delavnicah vidimo tudi avtomobile s tako obrabljenimi pnevmatikami, da to meji že na okvaro. Pnevmatika je temelj varne, udobne in varčne vožnje. Tu pa so še podvozje in zavore, ki vozniku skupaj zagotavljajo varno vožnjo. Če vozilo ni redno in strokovno servisirano, lahko tudi nove pnevmatike po prevoženih zelo malo kilometrih postanejo nevarne,« je še opozoril Kočar.

Zimska oprema je zakonsko določena in predpisana od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na te zakonske odločbe pa morajo vozniki upoštevati tudi razmere na cestah in temu primerno prilagoditi opremo vozila. Torej če je sneg napovedan izven tega zakonsko zapovedanega obdobja, mora biti vozilo opremljeno z ustrezno zimsko opremo, še poroča STA.

»Primerna oprema avtomobila, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija, so le kakovostne zimske pnevmatike,« poudarjajo na Avto-moto zvezi Slovenije.

Avto-moto zveza Slovenije vsako leto opravi test pnevmatik

Avto-moto zveza Slovenije vsako leto, v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami, opravi test pnevmatik, še poroča STA.

Letos so testirali 16 zimskih pnevmatik za osebna vozila in 15 pnevmatik za dostavnike.

Nobena preskušena pnevmatika si ni prislužila najboljše ocene, le tri med avtomobilskimi pnevmatikami so dobile oceno zelo priporočljivo, pri pnevmatikah za dostavnike pa niti ena.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice