Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2019.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Veliki dvorani Predsedniške palače priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2019.

Gre za najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeli Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019 je prejela Julijana Kralj iz Slovenskih Konjic.

Julijana Kralj je svojo prostovoljsko pot začela že pred več kot štirimi desetletji z vključitvijo v delo takratnega Društva paraplegikov Slovenije, kjer se je posvečala problematiki žensk s paraplegijo in tetraplegijo. Leta 2000 je bila ena od ustanoviteljic Društva Vizija, ki ga je kar 19 let uspešno vodila ter skrbela za izvajanje vseh petih posebnih socialnih programov.

Njeno življenjsko poslanstvo je pomoč parapleginjam in tetrapleginjam – žrtvam nasilja v družini. Gre za njen avtorski program z nazivom »Nasilje nad invalidi«, ki je edini tovrstni program v Sloveniji. Vsebinsko zajema vse dejavnike tveganja in celostno obravnavo individualnega primera nasilja nad osebo z invalidnostjo. Z mnogimi napori in prizadevanji je Julijana dosegla, da je društvo oktobra 2009 odprlo arhitekturno in tehnično bodočim uporabnicam prilagojeno prvo varno zavetje v Sloveniji, imenovano »Hiša zaupanja«.

V zahvalnem nagovoru je prejemnica priznanja orisala svojo pot od časa, ko jo je nesreča soočila z novo življenjsko situacijo in jo popeljala v nova razmišljanja o potrebah ljudi z gibalnimi ovirami.

Po njenem prepričanju je prostovoljno delo nagrajeno že s tem, ko se ga dobro opravi in nekomu koristi, je pa »prijetno in lepo čutiti, da je to delo tudi družbeno prepoznano in cenjeno,« je v zahvali dejala gospa Kralj.

Predsednik Pahor je čestital vsem in dejal, da so prav oni navdih novim generacijam prostovoljcev, ki bodo njihovo srčno delo še nadaljevali. Prostovoljcem je dejal, da je tudi zaradi njihovega dela Slovenija danes povezana in solidarna, kar nas pomirja in dela našo skupnost močnejšo. »V veliki meri povezanost naše skupnosti temelji na prostovoljnem delu, ki je stvar srčne dobrote posameznikov,« je sklenil predsednik republike.

V svojem nagovoru se je predsednik Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva Jurček Nowakk zahvalil predsedniku republike za naklonjenost, ki jo izkazuje prostovoljstvu, saj je za vsakega državljana velika čast, če prejme priznanje iz rok najvišjega predstavnika države.

S tem se krepi zavedanje, da je »priznanje ne le velika čast, pač pa tudi odgovornost in klic k nadaljnjemu delu,« je dejal Nowakk.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice