Število okuženih je v zadnjem dnevu naraslo za 28. Zaradi spoštovanja ukrepov za zajezitev koronavirusa se število hospitaliziranih zmanjšuje. A direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman svari, da počitnic v tujini najverjetneje ne bo.

Na današnji novinarski konferenci za medije o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom so sodelovali ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman, predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kopru Milan Krek ter vladni govorec Jelko Kacin.

Nadškof Zore je vsem državljanom Slovenije zaželel lepe praznike: »Vsem želim blagoslovljen praznik velike noči, ki naj v naša življenja prinese vero, mir in medsebojno razumevanje. Te dobre želje namenjam še posebej bolnim, osamljenim in ostarelim. Vsi ste v mojem srcu in v mojih molitvah.«

Počitnic v tujini letos zagotovo ne bo

Direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman je poudaril, da število hospitaliziranih še naprej upada. Ta trend pripisuje uvedbi zaščitnih ukrepov in temu, da jih državljani dobro spoštujemo. V zadnjih dnevih opažajo ugodne trende gibanja števila obolelih in sprejetih v bolnišnice. 

Rozman opozarja, da moramo paziti še naprej,da ne bomo v naslednjem tednu trenda obrnili na slabše in se znašli spet na točki, kjer smo bili pred 14. dnevi. »V boju proti epidemiji smo ena najuspešnejših držav. Upam, da bomo tudi v prihodnje,« je še dodal. 

Poudarja, da je virus nepredvidljiv in zato ne more oceniti, kako se bo obnašal v prihodnjih tednih in mesecih: »Počitnic v tujini letos skoraj zagotovo ne bo, kako bo s potovanjem po državi, bomo še videli.«

Kot je povedal, bo naša družba še nekaj časa delovala na spremenjen način. Druženje z razdaljo 1,5 metra bo ostalo: »Še vedno se bomo izogibali tesnim kontaktom. V javnih prostorih bomo nosili maske, da bomo obvarovali druge pred nami, če smo slučajno okuženi.«

Sprejeti ukrepi dobro delujejo

Milan Krek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudaril, da ukrepi, ki so trenutno v veljavi, učinkujejo in so preprečili strm porast števila okuženih, ki bi lahko prekomerno obremenil zdravstvo in povzroči prekomerno število smrti. »To je zaradi truda vseh nas, ki živimo v Sloveniji, in smo upoštevali navodila,« je dodal.

Krek je predstavil statistiko, ki kaže, da se število hospitaliziranih stabilizira in tudi malo znižuje, kar je pozitiven znak: »Največ hospitalizacij smo imeli 30. marca, in sicer 117, nakar se je število hospitalizacij do 10. aprila postopoma zmanjšalo na 106.«

Pregled po statističnih regijah

Najbolj je obremenjen Savinjska statistična regija, ki ima 98 oseb okuženih na 100.000 prebivalcev. Najmanj okuženih pa imajo Posavska in obe obmejni regiji z Italijo.

Število okuženih v domovih za ostarele je v porastu.

Kot je povedal Krek, se pričakuje umiritev rasti okuženih v domovih za ostarele, ker so se ukrepi, ki jih je sprejela in so jih izvedli epidemiologi, očitno prijeli. 

»Največjo gostoto okuženih imamo med ostarelimi osebami v starosti nad 85 let, ki sodijo med najbolj ogrožene skupine. Njim lahko prinesejo virus mlajši, ko jih obiskujejo,« zato Krek poziva, da ne obiskujete starih staršev, če to ni nujno potrebno.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

karol (nepreverjen)

Prav, zdaj pa je konec se vlacit po Hrvaskem, posedati po kaficih, se kvasit in lenarit po toplicah, cas je napocil da bo vsak moral nasitit svojo lastno rit, po tej krizi bo pa potrebno d e l a t ...

Robert (nepreverjen)

Sej vseen ce jim poberejo denar naj gre v sklad virusa saj je tako 80 procentov pogoljufanega kr jz ven

Starejše novice