Povprečna starost lani umrlih moških v Sloveniji je znašala 74,1 leta, povprečna starost umrlih žensk pa 81,6 leta. Kako dolgo pa bodo živeli njihovi otroci, vnuki in pravnuki?

Pričakovano trajanje življenja je kazalnik, ki pove, koliko let življenja lahko pričakuje oseba, rojena v določenem letu v določeni državi oziroma kraju, ob rojstvu.

»Vrednost pričakovanega trajanja življenja se daljša, razlika v pričakovanem trajanju življenja ob rojstvu med spoloma pa se počasi zmanjšuje. V zadnjih treh desetletjih se je pričakovano trajanje življenja za moške podaljšalo za 9,5 leta, za ženske pa za 7,3 leta,« so ugotovili na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Lani rojene deklice bodo v povprečju živele 84 let, dečki pa 78 let

Dečki, ki so se lani rodili v Sloveniji, lahko pričakujejo, da bodo ob nespremenjeni umrljivosti dočakali 78,3 leta. Najvišjo starost naj bi dočakali tisti, ki so se rodili v koroški regiji: 79,7 leta. Najnižjo starost naj bi dočakali tisti, ki so se rodili v pomurski regiji: 76,2 leta.

Deklice, ki so se lani rodile v Sloveniji, lahko pričakujejo, da bodo ob nespremenjeni umrljivosti dočakale 84 let. Najdaljše življenje lahko pričakujejo deklice, ki so se lani rodile v osrednjeslovenski regiji: 84,6 leta. Najkrajše življenje, vsaj po statistiki sodeč, čaka deklice, ki so se rodile v koroški regiji: 82,3 leta.

Pa dolgoročna napoved?

Na Statističnem uradu Republike Slovenije so dodali še: »Glede na rezultate projekcij EUROPOP2018, ki jih je pripravil Eurostat za vse države članice ter za Islandijo, Norveško in Švico, se predpostavlja, da bo pričakovano trajanje življenja v letu 2100 rojenih dečkov že okoli 90 let, v istem letu rojenih deklic pa okoli 93 let

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice