Dopustovanje ob morski obali navadno povezujemo z brezskrbnostjo, smehom in sončnimi žarki. Še prehitro pa se lahko zgodi, da naše dobro počutje pokvari majhna in po svoji naravi popolnoma nenapadalna živalca: morski ježek.

Ti se, na našo žalost, zelo radi nahajajo ob pomolih in blizu turističnih plaž. Glavni razlog je ta, da se na teh krajih nahaja večje število organskih odpadkov, s katerimi se ježki prehranjujejo. Poleg tega pa ob plaže plima velikokrat naplavi alge, s katerimi se ježki prav tako prehranjujejo.

Navkljub temu, da se prehranjujejo z biološkimi odpadki, pa ježki potrebujejo čisto vodo. V onesnaženi vodi jim namreč primanjkuje kisika, na katerega pomanjkanje so zelo občutljivi. Poleg čiste vode ježki za bivanje potrebujejo tudi povečano slanost. Na njihovo srečo je čisto morje tudi bolj slano.

Morskih ježkov je na svetu več tisoč vrst, v Jadranskem morju pa jih prebiva le osem. Največ preglavic nam povzročata črni ježek in navadni ali vijolični ježek. Nista sicer strupena, se pa zato njune krhke bodice ob vbodu zlomijo in zarijejo v kožo.

Poleg tega ti dve vrsti ježkov prebivata v plitvih vodah. Poleg navadnega in črnega morskega ježka še poznamo belobodičastega, zelenega, brazdastega, malega, lirastega in oblega ježka.

Ježki živijo na morskem dnu, najpogosteje v topli in plitvi vodi, njihove bodice pa jim služijo po eni strani za počasno premikanje (zato se ni treba bati, da bi vas ježki napadli), po drugi strani pa so bodice učinkovito sredstvo za obrambo pred plenilci, med katere seveda sodijo tudi človeška stopala.

Kako se znebiti nadležnih in bolečih bodic?

Med najpogostejše posledice vbodov bodic morskih ježkov sodijo manjše otekline in rdečine. Njihove bodice je potrebno karseda hitro iz stopal odstraniti, saj ježki v obrambi izločijo manjše količine strupa in se rane lahko zagnojijo.

Pinceta – najboljše orožje

Če ste imeli srečo in se bodice niso popolnoma zarile v kožo, jih boste najlažje odstranili s pinceto. To pred posegom razkužite z razkužilom za kožo ali v vreli vodi.

Nato previdno zagrabite bodico in jo počasi in pazljivo izvlecite iz kože. Če se ob posegu krhka bodica zlomi in ti v koži ostanejo drobni delci, pa se bo potrebno teh znebiti drugače.

Namakanje v kisu

Če so se bodice zarile globoko pod kožo ali so po odstranitvi bodic v koži ostali manjši delci, je priporočljivo poškodovani del telesa vsaj pol ure namakati v toplem kisu. To bo delce ali raztopilo ali jih pomagalo premakniti na površje. Poleg tega kis deluje kot antiseptik.

Kopanje v vroči vodi

Če kisa nimate pri roki, je za raztapljanje preostalih delcev priporočljivo tudi namakanje prizadetega predela v vroči (in po možnosti slani) vodi. To bo pripomoglo k zmanjšanju bolečine in vnetja ter ubijanju bakterij in posledično manjši možnosti za okužbe.

Verjeli ali ne, morski ježki so lahko tudi kulinarična specialiteta. Lahko jih jemo surove na kruhu, pokapljane z limoninim sokom, strežejo pa jih tudi ob jajcih, kot prilogo k ribam in raznim rižotam, solatam in podobno.

Antiseptična krema

Za preprečitev bakterijskih okužb je priporočljivo na rano nanašati antiseptično mazilo. Na predel pa lahko nanašate tudi sol, alkohol in limono, ki so enostavna in varna topična zdravila, ki tudi delujejo.

V kolikor nič od naštetega ne zaleže, pa je seveda priporočljivo čim prej obiskati zdravnika.

V Sloveniji so navadni morski ježki zaščitena vrsta, ker število osebkov upada, poleg tega pa je tudi vrsta ogrožena, izumrla in ranljiva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice