Prazničnega obdarovanja se lahko lotite tudi na neklasičen način. Stalo vas ne bo nič, s svojim prispevkom pa lahko izboljšate življenja drugih. Delež ljudi, ki 0,5 odstotka dohodnine namenja nevladnim organizacijam, iz leta v leto narašča.

Konec leta ni le čas prazničnega vzdušja, obdarovanja in pričakovanja novega leta. Je tudi čas, ko lahko državljani del dohodnine v višini do 0,5 odstotka namenimo organizacijam v javnem interesu.

Na seznamu upravičencev za donacije v letošnjem letu je več kot pet tisoč nevladnih organizacij, tudi številne ptujske.

Upravičenci do donacij za leto 2018

Obrazec za namenitev dela dohodnine lahko zavezanec najenostavneje odda elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja Finančne uprave Republike Slovenije eDavki oziroma osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu z obrazcem na tej povezavi.

Donacijo lahko opravite le z dvema klikoma preko elektronskega poslovanja FURS eDavki.

Lani društvom 4,5 milijonov evrov

Donacija je za vse državljane povsem brezplačna in ne vpliva na noben dohodek. Organizacija prejme ves denar, v lanskem letu so tako upravičenci skupno dobili več kot 4,5 milijonov evrov. V kolikor ne izkoristimo možnosti za donacijo 0,5 odstotka svoje dohodnine, gre ta denar v državni proračun.

Za namenitev dela dohodnine za donacije se je lani odločilo 461.764 oziroma 30 odstotkov zavezancev, za katere je bil pripravljen informativni izračun dohodnine. Zavezanci so del dohodnine za donacije namenili 5.228 različnim upravičencem v skupnem znesku 4.599.270,79 evrov.

Kdo je prejel največ?

Največ donacij v minulem letu je dobila organizacija Rdeči noski, ki jim je več kot 15 tisoč dohodninskih zavezancev skupno namenilo 189.797,42 evrov. Več kot 100 tisoč evrov donacij sta prejela še Slovenski Karitas in Sklad 05 – Ustanova za družbene naložbe

Med mariborskimi organizacijami sta največ prejela društvo Sonček – Mariborsko društvo za cerebralno paralizo, in sicer 20.918,79 evrov, Društvo za zaščito živali Maribor pa 16.616,69 evrov.

Olimpija tisoč mest za Mariborom

Na 520. mestu med vsemi prejemniki donacij v letu 2017 se je uvrstil tudi NK Maribor. Svoj delež dohodnine se je odločilo mariborskemu klubu pokloniti 124 donatorjev, ki so s tem skupno račun vijoličastih obogatili za 1.624,35 evrov. Za primerjavo, NK Olimpija se je na tej lestvici znašla več kot tisoč mest za Mariborom. S 653,83 evrov donacij so se namreč uvrstili na 1588. mesto. Olimpiji je svojega pol odstotka zaupalo le 47 posameznikov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice