Slovenski ribiči so v Tržaškem zalivu opazili redkega brazdatega kita, drugo največjo žival na svetu. O tem so obvestili raziskovalce društva Morigenos. Ti so šli takoj v akcijo, izsledili so dva kita, ju opazovali in pridobili čudovite fotografije.

Kot so v društvu Morigenos zapisali na svoji Facebook strani, so oba kita fotografirali in pridobili tudi zračne posnetke.

Na podlagi fotografij hrbtnih plavuti in drugih delov telesa bodo v sodelovanju s kolegi iz tujine ugotavljali ali sta kita že bila identificirana drugod, zračni posnetki pa bodo omogočili ugotavljanje njunega telesnega stanja. 

Vir: Facebook, Društvo Morigenos
Vir: Facebook, Društvo Morigenos

Brazdasti kit je druga največja žival na svetu in edini stalno prisotni vosati kit v Sredozemlju, vsakih nekaj let pa ga lahko vidimo tudi v severnem Jadranu.

Brazdati kit je na rdečem seznamu, opredeljen kot ranljiva vrsta. Podvodni hrup, naleti hitrih ladij, kemično onesnaževanje in mirkoplastika, vse to ogroža njihovo preživetje v Sredozemlju. 

Brazdasti kiti na severni polobli zrastejo do 22,5 metrov in 50 ton, njihovi vrstniki na južni polobli pa celo do 26 metrov in 80 ton. Prehranjujejo se predvsem z majhnimi rakci imenovanimi kril in z nekaterimi majhnimi ribami. 

Vir: Facebook, Društvo Morigenos

Vse, ki ste na morju in opazite kite, v društvu pozivajo, da jim to sporočite na telefonsko številko 031 771 077. S tem pomagate zbirati pomembne informacije o gibanju in zdravstvenemu stanju teh živali. Poleg tega pa lastnike plovil opozarjajo, da se kitom ne približujejo na manj kot 200 metrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice