Slika je simbolična.
Izdelek vsebuje etilen oksid, ki ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, poudarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Gre za oluščen bio sezam v 250-gramskem pakiranju. Podjetje Mediacor je iz prodajnih polic živilo umaknilo zaradi prekoračene meje etilen oksida. V primeru, da ste izdelek kupili, ga vrnite na mesto nakupa in povrnili vam bodo denar. 

Etilen oksid ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ime proizvoda je Sezam oluščen bio 250 gramov, pakiran pa je v vrečke po 250 gramov. Roka uporabe sta 30. junij 2021 in 30. marec 2022. Polni in prodaja ga podjetje Mediacor d. o. o. iz Šmarja pri Jelšah.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se etilen oksid na semenih sezama uporablja kot sredstvo za sterilizacijo. V Evropski uniji uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave.

Evropska komisija je konec lanskega leta predlagala zakonski ukrep, ki nalaga državam članicam spremljanje vsebnosti etilen oksida v pošiljkah sezama ob uvozu iz tretjih držav, sprejet pa je bil tudi dogovor o umiku izdelkov, ki vsebujejo etilen oksid.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

tone (nepreverjen)

Držimo se reklame,,kupujmo slovensko*

Starejše novice