Župan Slovenskih Konjic Darko Ratajc se zaveda, da imajo zvezane roke in lahko le izrazijo svoje mnenje. Andrej Šiško bo kljub odrečenemu gostoljublju s Štajersko vardo pripravil tabor na zasebnem zemljišču.

Mimoidoči, ki smo jih srečali na ulicah Slovenskih Konjic so prikimali mnenju, ki so ga spisali v občinski zgradbi, da štajerska varda in druge paravojaške skupine v občini niso zaželene

»Pravilno je tako, niso dobrodošli, ker ne rabimo varde.«

»Mislim, da ni potrebno, saj imamo policijo in in te stvari lahko zaidejo kam preveč.«

Šiško vztraja, da sta strah in nelagodje izmišljena

Župan Darko Ratajc se je skupaj s štirinajstimi občinskimi svetniki podpisal pod izjavo, kjer ugotavlja, da prisotnost varde vzbuja nelagodje in strah. Andrej Šiško pa vztraja, da ta njihova ocena nima prave osnove.

»To je kar izmišljeno. Oni to kar določajo potem, ko ljudi prepričujejo, da to tak je, pol se eni res bojijo, če ves čas poslušajo, da se nas morajo bati,« vztraja Šiško.

V Slovenski Bistrici in Ormožu sklep, v Slovenskih Konjicah ostra izjava

V Slovenski Bistrici je občinski svet že junija s sklepom obsodil nestrpno in provokativno ravnanje varde, ki so jo skupaj z drugimi paravojaškimi formacijami v Ormožu s sklepom občinskega sveta celo prepovedali. V Slovenskih Konjicah so se odločili za skupno izjavo.

»Ne želimo, da vznemirjajo ljudi, naše občane in pa tudi druge obiskovalce.«

Darko Ratajc, župan Občine Slovenske Konjice

Šiško: »Noben politik nima pravice odločati, ali smo lahko tam«

Ustanovitelj in poveljnik Štajerske varde vztraja, da si občinarji neupravičeno jemljejo pravico odločati o aktivnostih varde, saj da njihovi tabori in urjenja potekajo na zasebnih zemljiščih.

»In če nam lastnik zemljišča da na razpolago svoje zemljišče, noben župan pa noben politik, pa nobena politična stranka nima pravice odločati, ali smo tam lahko ali ne,« še pravi Šiško.

Poziv državi, da uredi tovrstne aktivnosti varde

Kljub izjavi župana in občinskih svetnikov tako Štajerska varda že septembra napoveduje tabor na območju konjiške občine, še pred tem pa ga bodo pripravili tudi v Ormožu.

»Verjamem, da bodo nadaljevali s tem, ampak mi smo svoj signal dali, naše sporočilo je takšno, država pa naj te stvari uredi,« še poziva župan Slovenskih Konjic.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice