Z današnjim dnem lahko vrata odprejo vse trgovine, tudi večje od 400 kvadratnih metrov in tiste v nakupovalnih centrih. Gostinci bodo lahko stregli v notranjosti lokalov, goste pa bodo lahko sprejeli v turističnih namestitvah z največ 30 sobami.

Vlada je s 16. marcem z namenom preprečitve širjenje novega koronavirusa z odlokom začasno prepovedala prodajo blaga in storitev v Sloveniji. Določeno je bilo le manjše število izjem, med njimi živilske trgovine, lekarne, pošte in banke.

Ukrepi so se od takrat postopoma rahljali. S 4. majem so lahko začele obratovati prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov z izjemo tistih v nakupovalnih središčih, gostinci pa so lahko začeli streči hrano na terasah in vrtovih, poroča STA.

Zaščitne maske in razkuževanje bosta stalnici

Od danes pa omejitev za odprtje trgovin ne bo več, bodo pa še naprej veljali strogi higienski pogoji. Stranke in osebje bodo morali nositi maske in razkuževati roke. V trgovinah z oblačili bo za vsako stranko denimo potrebno razkuževanje in prezračevanje kabine za pomerjanje, pomerjena oblačila, ki jih stranka ne bo kupila, pa bodo morali ločeno hraniti dva dni ali jih obdelati z ročno paro.

V notranjosti gostinskih lokalov bo prav tako treba nositi maske, gostje jih bodo lahko sneli le za mizo in jih ponovno nadeli ob izhodu iz lokala ali ob obisku sanitarij. Iz svoje ponudbe naj bi gostinci med drugim izločili samopostrežni način ponujanja hrane in pijače, onemogočiti bodo morali dostop do otroških igral in revij.

Svoja vrata pa bodo lahko odprli še namestitveni obrati z največ 30 sobami. V sobah z več posteljami bodo sicer lahko nameščeni le gostje iz istega gospodinjstva, prilagoditi pa bo treba čiščenje in razkuževanje. Delovati bodo lahko začele tudi turistične agencije, turistični vodniki in številni drugi ponudniki.

Počivalšek danes o turizmu, upad bo velik

O zagonu evropskega turizma se bo sicer danes gospodarski minister Zdravko Počivalšek predvidoma po telefonu pogovarjal z avstrijsko kolegico Elisabeth Köstinger in madžarskim kolegom Petrom Szijjartom.

V Trgovinski zbornici Slovenije pričakujejo, da bodo prihodki panoge letos upadli za šest do sedem milijard evrov glede na siceršnjih 32 milijard evrov na leto. Po oceni Slovenske turistične organizacije se turizmu obeta do 70-odstotni upad povpraševanja, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice