Slika je simbolična.
Slovenija je dobila novo platformo, na kateri lahko upokojenci, ki si še želijo delati, poiščejo službo. Za kaj gre?

Spletna stran SeniorDela.si je bila ustvarjena z namenom, da bi seniorji, ki želijo še aktivno sodelovati pri ustvarjanju družbe in aktivno delati, najdejo obliko dela, ki jim ustreza in jih zanima. Poleg tega je to odlična priložnost za vse delodajalce, ki iščejo izkušene in zanesljive osebe, so sporočili ustvarjalci strani.

V Evropi je takšna spletna stran edinstvena, saj gre za eno prvih spletnih strani, specializiranih za sodelovanje in vključevanje starejših v delovne procese. Ustanovila ga je skupina posameznikov, ki deluje z željo po medgeneracijskem sodelovanju in detabuizaciji starosti.

Ustanovitelj platforme Mitja Pajek je ob začetku delovanju strani sporočil: 

»S platformo SeniorDela.si želimo s pomočjo medgeneracijsko ozaveščenih podjetij in ameznikov seniorjem omogočiti nadaljevanje aktivnega vključevanja v družbo tudi na trgu dela, obenem pa omogočiti družinam in posameznikom pomoč ter medgeneracijsko podporo.«

Vključevanje upokojencev v družbo

Vse več delodajalcev se sooča s pomanjkanjem kadra. Potreba po občasnem in projektnem delu je v vzponu.

V Sloveniji naj bi bilo po podatkih Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije takšnih zaposlovalcev več kot 50 odstotkov. Poleg tega se družba stara in čedalje več bo prebivalcev, ki so kariero zaključili. Eden od načinov, kako to generacijo vključiti v družbo, pa je ravno ta platforma, menijo ustvarjalci.

Vlada je zaradi pomanjkanja kadra v času kovid krize povečala število dovoljenih ur, ki jih upokojenec lahko opravi, kar pomeni, da je možnost za delo v tretjem življenjskem obdobju postala enostavnejša.

»Živimo v dolgoživi družbi, kar je in mora ostati dojeto kot velika pridobitev razvoja v prid vsemu človeštvu. Tretje življenjsko obdobje, čas po upokojitvi, zdaj pogosto traja tudi 30 in več let.« je še izpostavil Pajek. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice