Če november spada med tri najbolj mokre mesece v letu, to zagotovo ne velja za letošnjega. Vstopamo namreč v obdobje suhega vremena in vse tja do sredine meseca padavin ni pričakovati, napovedujejo vremenoslovci.

Letošnji mesec november je vremensko precej drugačen. V tem tednu je oslabljena hladna fronta sicer prinesla nekaj padavin, sedaj pa nas čaka lepo in suho vreme, le temperature bodo kar precej nižje. Za to je poskrbel veter, ki piha s severovzhodne smeri. K nam v prihodnjih dneh prihajal suh, a tudi občutno hladnejši zrak. 

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje ugotavljajo, da je letošnji začetek novembra nadpovprečno topel in kot vse kaže, bo tako tudi ostalo.

O temperaturnih rekordih ne morejo govoriti. Dnevne temperature od povprečja odstopajo za okoli sedem stopinj Celzija, še bolj pa odstopajo nočne temperature.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je bilo v zadnjih desetih letih nadpovprečno toplo novembra leta 2012 in 2014. Najtopleje pa je bilo 9. novembra 2015, ko so v Metliki izmerili rekordnih 25,6 stopinj Celzija.

Kdaj pa je bilo najhladneje? Leta 1988 je bil mesec november najhladnejši v zadnji 30 letih, saj je bila takrat povprečna dnevna temperatura za kar 4,2 stopinje Celzija pod povprečjem. Le dvakrat pa so se tistega novembra temperature dvignile nad deset stopinj Celzija. Najbolj mrzlo jutro je bilo 24. novembra, ko so v Ljubljani namerili kar -14 stopinj Celzija. 

Kakšno vreme nas čaka ta konec tedna?

Zjutraj nas je prebudilo sonce in tako bo tudi ta konec tedna. Najvišje dnevne temperature bodo od deset do 14 stopinj Celzija. Na Primorskem se bo ogrelo do 19 stopinj Celzija. Jasno vreme se bo nadaljevalo v soboto in nedeljo, le da zjutraj ponekod lahko pričakujete prvo slano letošnje jeseni.

Jutranje temperature bodo nizke, ponekod se bodo spustile celo pod ničlo, od minus ena do štiri stopinje Celzija. Podnevi se bo ogrelo, od 13 do 16 stopinj Celzija, na Primorskem bo še kakšno stopinjo topleje. 

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Suho in lepo vreme se bo nadaljevalo vse do sredine meseca, po nekaterih napovedih še dlje. Letošnji november se bo tako najverjetneje uvrstil med bolj suhe mesece tega leta.

Največ sonca bo še naprej na Primorskem in v gorah, drugje se v jutranjih urah lahko pojavljajo oblaki in megla. Povprečne jutranje novembrske temperature bodo od nič do pet stopinj Celzija, podnevi se bo ogrelo od pet in do deset stopinj Celzija, na Primorskem do 15 stopinj Celzija. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice