Fotografija je simbolična.
Obetajo se spremembe pri spremljanju in obveščanju stikov ljudi, okuženih s koronavirusom.

Ob hitrem naraščanju števila novih okužb s koronavirusom je predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel danes podal izjavo za medije.

Uvodoma je poudaril, da se epidemiološka situacija v Sloveniji ne umirja. Imamo namreč okoli 2.700 aktivno okuženih ljudi, povprečno dnevno število novih okužb v zadnjih 14 dneh se bliža številki 129.

Mario Fafangel je dejal, da epidemološka služba tako hitrega porasta novih okužb ne more več v celoti spremljati na tak način kot doslej: »Zato smo se odločili, da se bomo morali osredotočiti na najbolj kritične oziroma najbolj ranljive skupine našega prebivalstva. Odločitev ni bila lahka, o tem smo imeli veliko debat.«

»Jaz verjamem v ljudi«

Epidemiologi so zato opredelili tiste skupine, ki se jim bo epidemološka služba posvetila bolj kot drugim. Fafangel je sicer opozoril, da ne gre za to, da bi svoje delo s tem omejili: »Delamo vsak dan več.«

Epidemiološka služba se bo odslej bolj posvečala okužbam v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, šolstvu, zdravstvu in v skupinskim gospodinjstvih.

»Edini koncept, ki zdaj lahko funkcionira, je, da si vsi pomagamo. Jaz verjamem v ljudi,« je dejal Mario Fafangel.

Stike okuženega bodo identificirali v manjšem obsegu kot doslej

V naštetih ranljivih skupinah bo delo Nacionalnega inštituta za javno zdravje torej teklo enako kot doslej. Pa pri ostalih okuženih?

»Kontaktirali bomo vsakega obolelega, ko bomo zmogli. Z njim se bomo pogovorili in identificirali stike, samo v manjšem obsegu. Na obolelem bo, da bo o okužbi obvestil širši krog stikov,« je pojasnil predstojnik Centra za nalezljive bolezni.

Za konec je znova pozval k odgovornemu ravnanju vsakega posameznika in skrbi en za drugega.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice