Prvi teden novega šolskega leta bodo policisti in predstavniki Slovenskih železnic budno pazili na kršitve prometnih pravil v železniškem prometu.

V Policiji Slovenije opozarjajo, da na nivojskih prehodih ceste prek železniške proge veljajo posebna prometna pravila, ki bi jih moral poznati in upoštevati vsak udeleženec v prometu: »Žal pa se na železniških tirih nesreče še vedno dogajajo, saj nekateri teh pravil ne upoštevajo ali pa celo prečijo progo tam, kjer to ni dovoljeno.«

Na Slovenskih železnicah letos pričakujejo okoli 10.000 mladih, ki se v šolo vozijo z vlakom.

Evropsko združenje policij RAILPOL, ki skrbijo za varnost na železnicah, bo med 2. in 9. septembrom, torej od danes do prihodnjega ponedeljka, organiziralo mednarodno preventivno akcijo. S tem želijo policisti zagotoviti večjo splošno varnost v železniškem prometu. V aktivnostih, ki bodo potekale v več državah Evropske unije, bo letos prvič sodelovala tudi Slovenija.

Predstavniki Policije in Slovenskih železnic bodo v času akcije izvajali nadzor nad nedovoljenim oziroma prepovedanim prehajanjem železniške proge, nad prečkanjem proge na nivojskih križanjih, nad kršitvami na vlakih (na primer izstopanje in vstopanje med premikanjem vlaka, kršitve javnega reda in miru in tako dalje). V nekaterih osnovnih šolah bodo tudi predavali o pravilnem ravnanju in zagotavljanju varnosti na železniškem območju.

Vlak ima prednost pred vsemi udeleženci cestnega prometa

Pred nivojskih prehodom prek železniške proge se mora udeleženec cestnega prometa ustaviti:
•    ko svetlobni znaki naznanjajo prihod vlaka oz. da se bodo zapornice ali polzapornice začele spuščati,
•    ko se zapornice ali polzapornice spuščajo ali so že spuščene,
•    ko ustavlja promet pooblaščeni železniški delavec s predpisanim znakom,
•    na nezavarovanem prehodu pa tudi, ko se prehodu približuje vlak, čeprav udeleženec cestnega prometa na to ni posebej opozorjen. Progo sme prečkati šele, ko se prepriča, da se prehodu ne približuje vlak.

V gneči ne silite čez tire

Če se je na drugi strani prehoda čez tire zaradi gneče že naredila kolona vozil, obvezno ustavite vozilo pred prehodom in nikar ne silite čez, tudi če se kolona počasi premika! Zgodi se vam namreč lahko, da se vlak začne približevati v trenutku, ko boste ravno na tirih, vi pa se zaradi kolone pred in za sabo ne boste imeli kam umakniti. Čez prehod zapeljite šele, ko ga boste lahko v celoti, hitro in varno tudi prečili.

Zavorna pot težkega vlaka je lahko dolga tudi kilometer

V cestnem križišču se lahko izsiljevanje prednosti konča tudi brez hujših posledic, na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo pa je to prej izjema, saj se vlak, ki trči v vozilo, velikokrat ustavi šele po več sto metrih.

Če prečkamo cestni ali drugi dovoljeni prehod čez železniško progo vsak dan ob istem času, lahko prehajanje postane stvar navade, zaradi česar nismo več pozorni na nevarnost. Zdi se nam lahko tudi, da poznamo vozni red vlakov, ki vozijo čez prehod, zato vlaka ob določeni uri tam ne pričakujemo. Takšno rutinsko prehajanje tirov (predvsem) lokalnih prebivalcev, je zelo nevarno. Kaj hitro se nam lahko zgodi, da vlak pripelje nepričakovano ali pa da ga enostavno ne opazimo.

Izjemno nevarni so predvsem prehodi brez zapornic ali brez svetlobnih znakov, še posebej ob zmanjšani vidljivosti. Voznikom in pešcem zato svetujemo nenehno pozornost. Ob zmanjšani vidljivosti ali preglednosti zaustavite vozilo, zmanjšajte glasnost avtoradia in odprite okna. Podobno velja za pešce – ti naj se pred prehodom ustavijo, če imajo v ušesih slušalke, jih odstranijo, in pozorno prisluhnejo. Če bližajočega vlaka ne vidite, ga lahko vsaj slišite!

Prehajanje proge tam, kjer ni prehoda, je smrtno nevarno!

Prečkanje proge, kjer ni cestnega prehoda čez železniško progo, je še posebej nevarno! Zavedati se moramo, da lahko po progi kadar koli pripelje vlak, s katerim bi bil trk za nas usoden. Zato naj nam ne bo odveč narediti še nekaj metrov do prehoda, kjer je prečkanje dovoljeno.

Nikoli mimo zapornic!

Žal se nespametna dejanja dogajajo tudi na prehodih, ki so pravilno zavarovani s svetlobnimi signali, s polzapornicami ali celo z zapornicami. V takšnem primeru ni za ravnanje voznikov nobenega opravičila, če kljub prepovedi zapeljejo čez tire. Zapornice ali polzapornice fizično preprečujejo možnost, da bi vozilo zapeljalo na železniške tire, vseh voznikovih neumnosti pa ne morejo preprečiti, zato prihaja do nesreč z najhujšimi posledicami. Največkrat vozniki polzapornice obvozijo, pri spuščajočih zapornicah pa pritisnejo na plin in zapeljejo pod njimi, speljujejo pri dvigajočih se ali že dvignjenih zapornicah, ko svetlobna prometna signalizacija prehod še vedno prepoveduje, ipd. Takšno početje se lahko konča tragično.

Pri nesrečah na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo ali na mestih, kjer prehod ni dovoljen, so pogosto prisotni različni dejavniki, ki prispevajo k nepremišljenemu ali objestnemu ravnanju voznikov in pešcev - od njihove neučakanosti ali nepozornosti, do megle, slabega vremena, sončne bleščavosti ali drugih okoliščin, ki zmanjšujejo vidljivost in preglednost. Veliko nesreč lahko sami preprečimo. Zato znova pozivamo - spoštujte prometno signalizacijo in varno prečkajte železniško progo le tam in takrat, kjer in ko je to dovoljeno!
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice