Vlada je odločila, da bodo karantenske odločbe po novem vročali že na meji, policija pa bo ob vstopu v Slovenijo preverila osebne podatke. Prav tako je na rdeči seznam uvrstila nove države.

Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager je na novinarski konferenci predstavila trenutno epidemiološko sliko v Sloveniji in tujini. V svetu in v Evropi se število pozitivnih primerov dviguje, prav tako se rahlo dviguje v Sloveniji. 

V primerjavi s prejšnjim obdobjem okužb imamo bistveno več primerov v mlajši starostni skupini, največ jih je med 24 in 34 let. Če smo imeli v prejšnjem obdobju več primerov med žensko populacijo, je v tem obdobju več okužb med moškimi. 

Vir: NIJZ

Vlada je zaostrila ukrepe glede prehajanja meje

Vročanje odločbe o karanteni po novem potekalo že na meji. Prav tako je vlada sklenila, da bosta od jutri na seznamu varnih držav Belgija in Nizozemska. Hrvaške, Francije in Češke ne bo več na zelenem covid-19 seznamu.

Zaradi slabše epidemiološke slike bo od jutri dalje na rumenem seznamu tudi Hrvaška. Ob vstopu v Slovenijo s Hrvaške bo moral posameznik na meji tako potrebno dokazati, da je resnično bival na Hrvaškem, in sicer z dokazilom o lastništvu nepremičnine ali plovila, originalnim računom za plačilo nastanitve, ali uradnim seznamom posadke v primeru najema plovila. 

Minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs je povedal, da so ukrepe zaostrili zaradi neupoštevanja ukrepov, ki so bili v veljavi do zdaj: »Sama ideja spremembe tega odloka je posledica izigravanja oziroma neupoštevanja tega odloka. Ugotovili smo, da nekateri varajo mejne organe s tem, da ob vstopu v slovenijo posredujejo podatke, da prihajajo iz Hrvaške in prikrijejo podatke, da v resnici prihajajo iz Bosne ali drugih držav na rdečem seznamu. Zato se je bila vlada prisiljena odločiti za dodatno zaostrovanje.«

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, lahko vstopajo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah. Določili so štiri mejne prehode s Hrvaško. To so Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane. Vročanje odločb po potekalo tudi na mejnem prehodu Pince na meji z Madžarsko in na mejnem prehodu za mednarodni zračni promet na Letališču Jožeta Pučnika.

Sočerga in Dragonja nista namenjena izdajanju odločb – tam lahko mejo prehajajo le tisti, ki lahko dokažejo, da prihajajo iz Hrvaške. 

Policija bo tako ob vstopu v Slovenijo odvzela osebne podatke - ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno v Sloveniji. Te bo posredovala predstavniku Ministrstva za zdravje, ki bo na mejnem prehodu poskrbel za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.

Hojs pravi, da vseh možnih primerov ni mogoče zapisati v odlok in da se tudi ta odlok lahko izigrava. V celoti bo nov režim na mejah vzpostavljen danes ob polnoči. »Policija je v polnosti pripravljena. Pričakujemo večje zastoje,« je še opozoril Hojs. 

Domov za starejše zaenkrat še ne bodo zaprli 

Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je povedala, da novih okužb v domovih za starejše do danes ni bilo. Poziva obiskovalce domov, da so previdni in ne hodijo na obiske, če se bodo slabo počutili, imeli povišano telesno temperaturo, so imeli v zadnjih 14 dneh rizične stike ali imajo kakršnekoli znake okužbe.

»Sprejeli smo odločitev, da za zdaj domov ne zapremo. To odločitev pa lahko še vedno sprejmejo posamezna vodstva domov. Obiski se tam, kjer ne bo sprejeta drugačna odločitev vodstva, še vedno izvajajo. Pomembno je spoštovanje preventivnih ukrepov,« je pojasnila. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice