Foto: Jure Banfi
Kolikšna je razširjenost drog pri nas, razkrivajo tudi odpadne vode. Raziskave drog v odpadnih vodah vsako leto spremlja Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami.

Vrednosti prepovedanih drog v odpadnih vodah slovenskih mest so se lani večinoma zvišale. Tako kaže raziskava evropskega centra za spremljanje drog, v kateri že več let sodelujejo Ljubljana, Maribor in območje Domžale - Kamnik, prvič pa so tokrat vzeli vzorce tudi v Kopru, Novem mestu in Velenju.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je analiziral odpadne vode z namenom ocene uporabe prepovedanih drog v evropskih mestih. Odpadne vode je analiziral na prisotnost štirih drog: kokaina, amfetamina, metamfetamina in ekstazija.

Študija, v katero je bilo vključenih 86 mest iz 29 držav, kaže na rast zaznavanja vseh štirih preučevanih drog. 

V evropskem projektu sodelujejo tudi raziskovalci odseka za znanosti o okolju na Institutu Jožef Stefan. Glede vsebnosti markerja kokaina v odpadnih vodah sta se Koper in Ljubljana uvrstila nad povprečje analiziranih mest v letu 2019, preostala slovenska mesta pa so pod povprečjem.

V primerjavi z letom 2018 so obremenitve s sledmi kokaina v Ljubljani, Mariboru in na območju Domžale - Kamnik nekoliko višje. Toda Slovenske novice poročajo, da je treba za zanesljive napovedi kazalnike zaporedoma spremljati najmanj pet let.

Povprečna poraba kokaina po mestih
-    Ljubljana 116,15 gramov na dan
-    Maribor 30,64 gramov na dan
-    Koper 29,54 gramov na dan
-    Domžale/Kamnik 18,08 gramov na dan
-    Novo mesto 6,58 gramov na dan
-    Velenje 5,50 gramov na dan

Nadpovprečna dneva sta sobota in nedelja, ko se iz teles izločajo snovi prejšnje noči, v Ljubljani ga ta dva dni povprečno porabijo 283,57 grama.

Ali epidemija koronavirusa vpliva na dostop do drog?

Po podatkih policije epidemija ni bistveno prizadela črnega trga z mamili. Kot je povedal Drago Menegalija z Generalne policijske uprave je po pojavu epidemije prišlo do rahlega dviga cen in malenkost oteženega dostopa do kokaina. 

Policija je izračunala, da je od prvega januarja do 11. aprila v Sloveniji zasegla 2107 gramov kokaina, 3139 gramov amfetamina, 47 gramov ekstazija in 906 grama benzodiazepinov.

Največ prepovedanih drog v Ljubljani

Po količini zasežene droge v Sloveniji vodi Ljubljana. Na policiji ugotavljajo, da se preprodajalci droge iz drugih delov Slovenije pogosto napotijo v Ljubljano po prepovedano drogo. Letna poraba kokaina v prestolnici znaša več kot 43 kilogramov.

Policija ugotavlja, da je kokain dostopnejši, kot je bil v preteklosti, saj zasežejo vedno več čistega kokaina: »Lani je bila čistost zaseženega kokaina malce nad 70-odstotna, trenutna čistost zaseženega kokaina v letošnjem letu je na ravni leta 2019, torej zelo visoka,« je za Slovenske novice navedel Menegalija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice