Velikonočne praznike v Sloveniji tradicionalno spremlja tudi pokanje z možnarji in karbidom, ki pa je lahko zelo nevarno.

Zakonodaja v velikonočnem času to streljanje izjemoma dovoljuje, ob upoštevanju varnostnih ukrepov in na način, da ni ogrožen javni red in mir, zdravje in življenje ljudi ter živali.

Možje v modrem opozarjajo!

V preteklih letih je zaradi tega velikokrat prišlo tudi do hudih in lahkih telesnih poškodb. Največkrat pa se s pokanjem z acetilenom – karbidom v nočnem času moti javni red in mir. Poleg uporabe karbida in drugih eksplozivnih sredstev, se ob teh praznikih uporabljajo tudi pirotehnični izdelki, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni.

Čeprav za uporabo karbida ni posebnih omejitev, razen v nočnem času, je potrebno ponovno opozoriti na pazljivost pri uporabi karbida, kar posebej velja za otroke. Po izkušnjah iz preteklosti se je namreč največ nesreč zgodilo zaradi nepazljivosti ali malomarnosti.

Pokanje s karbidom le pogojno dovoljeno

Policisti opozarjajo še, da možnarji, katerih uporaba je med velikonočnimi prazniki v posameznih delih države zelo pogosta, sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanj tudi priglasitveni list. Ta orožna listina pa jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Kdor uporablja karbid ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 104,32 evrov.

Ravno tako ni dovoljeno pokanje v nočnem času, med 22. in 6. uro, ko bi s pokanjem lahko motili mir ali počitek ljudi. V primeru, da se boste kljub temu odločili pokati sredi noči, vam grozi kazen v višini 83,46 evrov.

Uporaba pirotehničnih izdelkov je prepovedana

Kljub temu, da je v času velikonočnih praznikov dovoljeno pokanje, pa to ne pomeni, da je dovoljena tudi uporaba petard in podobnih pirotehničnih izdelkov. Zakonodaja namreč predvideva, da je uporaba pirotehničnih izdelkov, razreda 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le v času od 19. do 31. decembra. Policisti bodo v primeru uporabe prej omenjenih pirotehničnih izdelkov dosledno izrekali globe, ki pa se gibljejo med 400 in 1200 evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice