Foto: Wikipedia
Po spletnih družbenih omrežjih je zaokrožil nenavaden dražbeni razglas. Zaradi dolga neke Ljubljančanke kliniki za male živali naj bi na javni dražbi prodali prav poseben »zarubljen predmet« - mačko pasme serval.

Mačka ženskega spola z imenom Sara, pasme serval, skotena leta 2016, srednje velikosti, s kratko dlako in tigrastim vzorcem, naj bi bila po uradni oceni vredna 3.700 evrov. Na dražbi bi bila izklicna cena zanjo 1.400 evrov. S tem bi bil odplačan dolg v višini približno 400 evrov.

Cenitev živali opravi izvršitelj, ki opravlja rubež. Zarubljene stvari praviloma hrani izvršitelj v svojih prostorih ali pa za to pooblasti pravno ali fizično osebo. Na Ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da zarubljene stvari ne smejo biti izpostavljene poškodbam ali drugim okoliščinam, zaradi katerih bi se lahko poškodovale ali uničile.

Izvršiteljica Irena Erjavec je za Ptujinfo povedala, da je dražba mačke, načrtovana za 2. december, odpovedana. Dolžnica namreč ni odzivna in se z njo niso mogli ničesar dogovoriti.

Vir: Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski, Facebook

V Društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka so poudarili: »Dokler bodo živali obravnavane kot stvari, bodo lahko predmet izvršb! Danes smo naleteli na dražbo servala. Ne bomo spraševali, zakaj bi kdo imel to žival za 'hišnega ljubljenčka', ampak se je za vprašati: kako je mohoče, da se za vrednost dolga 400 evrov terja življenje živali? Kdo nadzira, kdo kupi ta 'predmet' na dražbi? Bo zagotovil primerne pogoje za bivanje tega 'predmeta'? Vprašati se je tudi o etičnosti veterinarske stroke, ki je pripravljena za 400 evrov zahtevati dražbo te živali (servalka bo izgubila svoj dom, svoje ljudi, okolje - vse, kar pozna.«

Serval je samotarska zver

Po Wikipediji je serval srednje velika mačka z dolgimi tacami, ozko glavo, vitkim telesom in velikimi ušesi.

Serval je tipičen prebivalec savane in je zelo razširjen v Afriki, južno od Sahare. Gre za samotarsko zver, ki je dober plavalec in plezalec, najbolj pa je poznana kot dober tekač.

Foto: WIkipedija

Dražbo mačke je predlagala njena lastnica

Na Ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da Zakon o izvršbi in zavarovanju živali ne ureja posebej: »Zato veljajo zanje pravila, ki veljajo za stvari oziroma premičnine.«

V postopku izvršbe mora najprej upnik predlagati sredstvo in predmet izvršbe. »Dolžnik lahko torej predlaga drugo sredstvo izvršbe in sodišče bo temu predlogu ugodilo, če bo zadoščalo za poplačilo terjatve. Posebna pravila v zvezi s tem veljajo pri izvršbi na nepremičnine. Dolžnik lahko sicer kadarkoli med postopkom plača svojo terjatev in s tem doseže, da se postopek izvršbe ustavi,« so povedali na pravosodnem ministrstvu.

Osebna pisma so iz izvršbe izvzete, žive živali ne

Predlog novele Stvarnopravnega zakonika, ki jo je potrdila vlada in je sedaj predmet razprave v državnem zboru, opredeljuje živali kot živa bitja in jim tako priznava poseben pravni položaj.

»Ministrstvo za pravosodje je v okviru medresorskega usklajevanja predlagalo, da se živali opredeli kot čuteča živa bitja, vendar je predlog naletel na nasprotovanje nekaterih koalicijskih partnerjev. Verjamemo, da bo glede te opredelitve ponovna razprava še potekala tudi v državnem zboru v nadaljnjih fazah sprejemanja nove zakonodaje,« so dejali na Ministrstvu za pravosodje.

Dodali so: »Razprava in presoja bo po našem prepričanju šla v smeri, katere živali so tiste, katerim bi prisilna zamenjava lastnika lahko posegla v njihovo dobrobit in jim povzročila trpljenje. Nadalje bo treba upoštevati tudi, da med živalmi in lastniki nastane tudi posebna vez navezanosti, ki večkrat oziroma praviloma presega navezanost na nekatere predmete, ki so zaradi posebnega namena že po veljavni ureditvi izvzeti iz izvršbe - na primer redi, medalje, vojne spomenice in druga odličja in priznanja, poročni prstan, osebna pisma, rokopisi in drugi osebni dolžnikovi spisi ter slike oziroma fotografije družinskih članov.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice