Borut Pahor na sredini in desno Davorin Selinšek - mladi prevzemnik (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Pahor se je včeraj mudil v Staršah, kjer si je ogledal hleve s kravami mlekaricami, proizvodnjo mleka in klet za staranje sirov. Temu je sledil posvet z novoizvoljenim vodstvom Zveze slovenske podeželske mladine.

Predsednik države Borut Pahor je obiskal srednje veliko kmetijo, ki jo je prevzel mladi prevzemnik Davorin Selinšek. Kmetija se ukvarja s proizvodnjo mleka ter predelavo v mlečne izdelke. Tako lahko pri njih kupimo razne sire, jogurte in druge postranske izdelke. 

Na svoji kmetiji se Selinškovi lahko pohvalijo s kar 45 molznicami in 35 hektarji zemlje, kjer raste koruza, pšenica in travinje. 

Pahor se je sprehodil po kmetiji in si ogledal obrat za predelovanje mlečnih izdelkov, klet, kjer starajo sire, z veseljem pa se je sprehodil tudi po hlevih in celo teličku ponudil slamo. 

Borut Pahor na ogledu hlevov (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Sprehodu po Selinškovi kmetiji je sledila debata, ki so se ji priključili tudi mladi iz Zveze slovenske podeželske mladine ter Stane Klemenčič in Simona Hauptman iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. 

Debata o prihodnosti mladih v kmetijstvu (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Mladi iz Zveze slovenske podeželske mladine se zavzemajo predvsem za tradicijo in stremijo k razvoju podeželja. S Pahorjem so debatirali o izzivih, s katerimi se mladi srečujejo v svojem vsakdanjiku na kmetiji.

Izpostavili so predvsem nov projekt - neMOČ PODEŽELJA, ki je pritegnil veliko pozornost predsednika. Podeželska mladina bo s tem projektom namreč ozaveščala ljudi o duševnem zdravju na kmetijah. 

Ste vedeli?

  • Statistika samomorov je štirikrat višja v kmetijskih poklicih. 
  • Kmetijsko gozdarska zbornica ima poseben telefon za pomoč kmetom - lani so na ta SOS telefon dobili kar 600 klicev negotovih kmetov. 

Pahor je prisluhnil težavam, s katerimi se srečujejo mladi kmetje in tako pozval Zvezo slovenske podeželske mladine, da se mu pridružijo na posvetu pri predsedniku. Tako jih vabi v predsedniško palačo in poziva, da se odpre debata, kako podpreti mladega kmeta. 

»Vrednota je, da ohranjamo slovensko podeželje. To je za nas nacionalnega pomena,« je poudaril Pahor.

V sproščenem okolju je Pahor prisluhnil težavam mladih kmetov (foto: Ines Zupanič Tomažič)

Stane Klemenčič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor pa je poudaril, da moramo otroke o pomembnosti kmeta učiti že od malih nog. 

»Všečnost poklica kmeta v Avstriji je na drugem mestu. V Sloveniji je na 18. mestu,« je poudaril Klemenčič in dodal, da se mora otroke učiti o pomembnosti domačega proizvoda že v vrtcih. 

Zanimala ga je tudi kmetijska mehanizacija (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Zapeljal se je s traktorjem starostnikom (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Debata je potekala v sproščenem okolju kmetije Selinšek (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Kot pravi selfie predsednik se je fotografiral po kmečko - s telefonom na grabljah (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Znašel se je tudi s selfie palico na grabljah (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

božidar (nepreverjen)

ENKRAT KMET VEDNO KMET

JBT (nepreverjen)

Pahor je kmetavzer brez živine in polno slame v glavi .

Sobočanec 777 (nepreverjen)

Daj kreten ne bluzi v prazno,trenutno se globalno igra nogomet brez gledalcev, seveda ker pa v sloveniji živi največ tih poscanih huliganov pa težko sprejmejo bilo kateri odlok od države!
Policija naj kazni vse tote neposlušne huligane kateri ignorirajo trenutne situacije!

In reply to by JBT (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Pahor se druži z tujimi osebami BREZ MASKE . Kje so inšpektorji ?
.

Zakaj pa ne br… (nepreverjen)

Dokler je bilo Beograd glavno mesto smo imeli red, danes pa Islamisticke muslimane u Lj.

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Srecko (nepreverjen)

Pahor končno tam kamor spada - - v stali

Jasnovidec (nepreverjen)

Nisem kmet ampak kmetijstva ne zaviram kot nekateri kreteni tukaj kateri lenuhi so na sociali.To so seveda levaški komunajzerski ćefutarji katere podpira država.
Te lenuhe je potrebno stirati ravno na take kmetije,da bodo pospravljali pridelke ter čistili gnoj za živino saj za drugo niti niso sposobni.

Starejše novice