FOTO: Dnevi poezije in vina, Facebook
23. festival Dnevi poezije in vina bo od danes do sobote Ptuj spremenil v stičišče mednarodne poezije. Začel se je že s pesniško-vinskim dogajanjem po Sloveniji, uradno pa se bo začel nocoj z Odprtim pismom Evropi.

Festivalsko dogajanje se na Ptuju pričenja s popoldanskimi dogodki, festival pa bo z branjem Odprtega pisma Evropi ob 20.30 na Vrazovem trgu uradno odprl avtor Ilija Trojanow. Odprto pismo Evropi so minulo soboto objavili v tiskanih in spletnih izdajah sobotnih prilog časopisov Delo in Večer, preberete ga lahko na tej povezavi. Letošnje pismo nosi pomenljiv naslov Drage Evropejke in Evropejci, dragi sostorilci, drage sožrtve.

Projekt Odprto pismo Evropi naslavlja ustanove, politike, medije in slehernika v Evropi o najbolj perečih družbenih temah. Letos ga je napisal nemški kozmopolit, pisatelj, prevajalec in performer bolgarskega rodu ter lanskoletni dobitnik nagrade vilenica Ilija Trojanow.

Ilija Trojanow (FOTO: Thomas Dorn)

Nocojšnji večer se bo nadaljeval z Velikim pesniškim branjem obeh častnih gostov letošnje edicije festivala, srbske pesnice Radmile Lazić in kitajskega pesnika Bei Daa, pa tudi nemškega pesnika Jana Wagnerja in Slovenke Glorjane Veber. Za zaključek prvega festivalskega dne bo intimno vzdušje s koncertom pričarala glasbena skupina Pliš. Celoten program festivala je na voljo tukaj.

V Zavodu za založniško dejavnost Beletrina, organizatorju festivala, so napovedali: »Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, letos prihaja iz kar 16 držav, predstavlja pa jo 20 pesnic in pesnikov, ki bodo nastopili na več kot 60 dogodkih v Sloveniji ter čez mejo v Avstriji in na Hrvaškem.«

Vodja festivala Aleš Šteger je povedal, da Odprto pismo Evropi pripravljajo že tretje leto zapored: »Vsako leto povabimo res vidnega evropskega pesnika ali pesnico oziroma intelektualca ali intelektualko, da kritično in odprto napiše pismo Evropi, ki jo predstavljajo v prvi liniji odločevalci, evropski parlamentarci, člani Evropske komisije in Sveta Evrope. V pismu pove, kaj nas teži. Vemo, da nas v Evropi trenutno marsikaj teži.« Dodal je, da bodo pismo prevedli in objavili mediji po vsej stari celini: »Na Danskem, Švedskem, v Grčiji, Angliji in še bi lahko našteval. Gre za izjemno velik doseg misli, formulirane izpod peresa evropskega intelektualca, ki ima svoj center tu, na Ptuju; mi iniciiramo to evropsko debato.«

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice