Vse več skrbi sprožajo pojavi novih različic koronavirusa. Čeprav se število okužb počasi zmanjšuje, pa se pojavljajo novi sevi, ki se zelo hitro širijo in pri katerih cepivo ni učinkovito. Smo po južnoafriškem sevu zdaj potrdili še nigerijski sev?

Informacijo o prisotnosti nigerijskega seva je na Twitterju delil uporabnik, ki je kot bioinformatik dejaven v različnih covid projektih.

»Danes smo zaznali v Sloveniji tudi različico virusa B.1.525, nek Nigerijski/UK sev ali karkoli je to,« je zapisal v objavi. 

Sev, ki je delno podoben južnoafriškem in za katerega je prav tako značilno hitro širjenje, naj bi potrdili pri treh osebah, in sicer v Novem mestu, Kranju in Mariboru

Na ministrstvu za zdravje novega seva še niso potrdili

Na vprašanje, ali imamo v Sloveniji potrjen nigerijski sev, je minister za zdravje Janez Poklukar danes sicer odgovoril, da o tem še ni seznanjen. 

»Neuradno je bilo potrjenih 62 primerov britanskega seva v zadnjem tednu, v Sloveniji imamo dokazan južnoafriški sev,« je povedal Poklukar in dodal, da poročilo o sevih pričakuje jutri. 

Nove različice vzbujajo skrb

Minuli petek je bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z južnoafriškim sevom novega koronavirusa.

Kot smo že poročali, gre za okuženega zdravnika v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, natančneje na oddelku za nevrokirurgijo, ki se je z virusom okužil v Afriki. 

Predsednik vlade Janez Janša je pred časom napovedal morebitne težke odločitve zaradi pojava novih različic virusa pri nas. Kot je obrazložil, v Sloveniji pojavljajo nevarnejše različice virusa in bi lahko bili priča situaciji, ki smo jim priča v nekaterih drugih evropskih državah.

»Pojavlja se dilema. Ali postopoma, glede na predviden semafor in dinamiko, zmanjševati rizične stike, ali pa za neki krajši čas ustaviti javno življenje kot v Veliki Britaniji in na Češkem. To ni samo strokovna, ampak je tudi politična odločitev,« je dejal in pojasnil, da bi to pomenilo hudo zaostrovanje, vendar le za krajši čas.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice