Kristjani danes obeležujejo svečnico, ki po cerkvenem koledarju 40 dni po božiču predstavlja konec božičnega obdobja.

Na ta dan se kristjani spominjajo svetopisemskega dogodka, ko sta Marija in Jožef nesla otroka Jezusa v judovski tempelj. Vsaka mati je morala tedaj namreč 40. dan po porodu sina odnesti v tempelj, tam darovati in se tako očistiti. Na svečnico, ki je imenovana tudi praznik luči, po cerkvah po stari navadi blagoslavljajo sveče, in sicer tako tiste, ki se uporabljajo v cerkvi, kot tiste, ki jih verniki potrebujejo za svoje potrebe in jih prižgejo denimo ob umirajočem.
 

Številna ljudska izročila povezana s svečnico

V Cerkvi praznujejo dan Bogu posvečenega življenja, ki so ga prvič obeležili leta 1997 v času papeža Janeza Pavla II, poroča STA. Na ta dan obnovijo redovniške zaobljube. Redovniki, ki se odločijo za posvečeno življenje, se zaobljubijo k določenemu načinu življenja, odpovejo se življenju v družini oziroma poročenosti, zaobljubijo se uboštvu in pokorščini predstojnikom.

Glede na poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji za leto 2019 v Sloveniji deluje 12 moških in 17 ženskih redovnih skupnosti ter šest svetnih ustanov oziroma novih oblik Bogu posvečenega življenja. V letu 2017 je bilo 764 redovnic in redovnikov, deset let prej pa 945, po poročanju STA.

Do svečnice je treba po ljudskem izročilu pospraviti jaslice, pomeni pa tudi čas, ko se nehajo peti božične pesmi. Ponekod na slovenskem narodnostnem območju, denimo na Gorenjskem in v Podjuni, so še po drugi svetovni vojni po hišah hodili svečniški koledniki. Z njimi so se končali božično-novoletni obhodi kolednikov, ki so od hiše do hiše voščili srečo, v zameno pa so dobili darove.

Posebna svečniška šega je še živa v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem, kjer otroci na predvečer praznika po reki Beli spuščajo papirne cerkvice s prižganimi svečami kot spomin na zaobljubo po veliki povodnji v kraju, ki je prizanesla samo cerkvi Marije v Trnju, piše STA.

Napoved padavin

S svečnico je povezanih tudi več ljudskih pregovorov, ki se nanašajo na vreme. Če je svečnica zelena, velika noč bo zasnežena, se glasi eden od njih. Prav tako je znan pregovor, po katerem se takrat, ko na svečnico sneži, že vigred (pomlad) oglasi.

Za letošnjo svečnico vremenoslovci sicer napovedujejo pretežno oblačno vreme.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice