V izjavi za medije na daljavo so o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom spregovorili vladni govorec Jelko Kacin, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Rešitve in ukrepi ki jih je sprejela vlada z namenom da čimprej obvlada širine epidemije delujejo, je dejal Kacin, a ob tem poudaril, da je bolj kot črka v zakonu pomembno izvajanje ukrepov na lokalni ravni. 

Kacin je povedal, da je danes na Brdu pri Kranju potekalo zasedanje delovne skupine samoupravne lokalne skupnosti, ki jo vodi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Delovna skupina je začela s pripravami predlogov za dopolnitev že sprejetega zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic s pripravo predlogov za naslednji sveženj ukrepov. Zasedanja so se udeležili predstavniki vseh treh združenj občin. 

Kranjski župan Matjaž Rakovec je dodal, da je bil velik poudarek srečanja na tem, da so župani tisti, ki so v prvi bojni liniji pri zoperstavljanju posledicam koronavirusa. Večja pooblastila, so bila zaupana s strani vlade, so po njegovem mnenju dodobra izkoristili in veliko pripomogli k zmanjšanju širitve koronavirusa.

»Tudi v normalnih razmerah je treba dejansko povečati pooblastila županov in tako omogočiti tako gospodarski kot socialni razvoj v posameznih občinah,« je še dodal.

Po velikonočnih praznikih rahljanje ukrepov

»Na današnji delovni konferenci za zajezitev posledic epidemije smo predlagali postopno dodajanje izjem v Odlok o začasni prepovedi ponudbe prodaje blaga in storitev,« je povedal Zdravko Počivalšek in podal oceno o tem, kar nas čaka po veliki noči.

Po praznikih bodo postopoma začeli sproščati ukrepe v primeru nekaterih prodajaln in storitev, kot so vulkanizerji, mehanične delavnice ter servisi za popravilo tehničnega blaga. V to bodo vključene tudi tiste prodajalne, ki prodajajo gradbeni material, pozneje pa sledi postopno odpiranje trgovin, ki prodajajo tehnično blago, kot sta bela tehnika in pohištvo.

Počivalšek je dodal: »Proizvodnje nismo in tudi ne bomo omejevali. Praksa je namreč pokazala da v proizvodnih obratih ni žarišč koronavirusa, kar pomeni, da so delodajalci dobro organizirani in zato delo v večini proizvodnih obratov poteka nemoteno. Dodal je še, da ne bo dovolil, da bi se na škodo slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva in okoristili vojni dobičkarji.

Jelko Kacin je za konec še dodal, da ta trenutek med predvidenimi odločitvami še ni ukinitve omejitve gibanja med občinami. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice