V Rušah že pomagajo šoferji prostovoljci, ki starejšim občanom nudijo brezplačne prevoze. Največkrat jih peljejo k zdravniku. Maribor sledi.

Prostofer je skovanka iz besed 'prostovoljni' in 'šofer'. To skovanko so uporabili za ime vseslovenskega projekta, s katerim omogočajo mobilnost starejših ljudi.

Na Zavodu Zlata mreža, kjer vodijo projekt, poudarjajo, da so prostoferji dostopni vsem, ki »sami ne vozijo, ne morejo ali ne smejo več voziti, socialno šibkejšim, ki ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov ter tistim, ki nimajo sorodnikov ali prijateljev, ki bi jim lahko priskočili na pomoč in jih kam peljali,« razlaga Miha Bogataj, direktor zavoda.

Starejši potrebujejo druženje in prevoz

Bogataj že leta sodeluje tudi pri projektu Starejši za starejše, znotraj katerega na domu obiskujejo več kot 220 tisoč oseb, zato poudarja, da ima »skorajda najbolj točne podatke o realnem stanju v Sloveniji. Opažamo, da naši upokojenci ostajajo sami doma. Med vsemi starejšimi občani največkrat izražena potreba je druženje, takoj druga pa je potreba po prevozih,« razlaga Bogataj. Prav zato so oblikovali Prostoferja.

»On je edinstven. To je storitev od vrat do vrat pa voznik ni samo šofer, ampak je tudi spremljevalec. Mi tudi pospremimo ljudi v zdravstveni dom, bolnišnico, počakamo pred vrati, gremo z njimi do okenca in podobno,« pojasnjuje Bogataj.

Največkrat k zdravniku

90 odstotkov vseh prevozov, ki jih opravljajo prostoferji, so prevozi do zdravnika. Med preostalih deset odstotkov pa so najbolj pogoste lekarne, ustanove javnega značaja, kot so banke in pošte, trgovine s prehrano in pokopališča.

Pomaga skoraj 300 prostovoljcev, avtomobile pa zagotovijo občine

Po vsej Sloveniji je trenutno aktiviranih skoraj 300 prostovoljcev, ki za svoje delo niso plačani, so pa nagrajeni. Sistem je organiziran na način, da vsak prostovoljec vozi dvakrat na mesec.

Kdor potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10.

Avtomobile zagotovijo občine, ki se odločijo ali bodo za zagotavljanje brezplačnih prevozov svojim občanom uporabile kakšnega izmed avtomobilom že obstoječega občinskega voznega parka ali bodo kupile novo vozilo.

»Uporabimo seveda vsako vozilo. V primeru, da občina vozila nima, mi preko našega partnerja Petrol zagotovimo ugodnejše električno vozilo. To je pa tako ugodno, da oni, ko svoje vozilo vozijo, naredijo skoraj večje stroške na gorivu, zavarovanju, servisu in gumah, kot je ta ponudba,« razlaga Bogataj.

Maribor bi (lahko) postal največji

Novembra letos so prostoferje aktivirali v Rušah. Prav tako prostovoljci, ki pomagajo starejšim občanom, že vozijo tudi v Lovrencu na Pohorju, Radljah ob Dravi, Slovenskih Konjicah, Zrečah in še v 20 slovenskih občinah, kjer so se z Zavodom Zlata meža uspešno dogovorili za sodelovanje.

»Z mestnima občinama Ptuj in Maribor še nimamo dogovora. S tem, da Maribor nas je že kontaktiral. Moja ocena je, da bi Maribor potreboval približno šest ali več vozil in približno 60 prostovoljcev, da bi lahko nudili kvalitetno podporo območju s približno 150 tisoč prebivalci,« pojasnjuje Bogataj.

Zaenkrat je mariborsko občino seznanil s cilji in nameni projekta, poslal dokumentacijo, podrobnejši sestanek pa pričakuje že januarja prihodnje leto. Prav tako dogovori o sodelovanju že potekajo z občino Hoče - Slivnica.

»Kontaktirala nas je gospa, ki je zadolžena za družbene dejavnosti, projekt ji je bil všeč, zato so ga prijavili na razpis. Mislim, da so že rezervirali sredstva, zato sem prepričan, da jih 'priklapljamo' hitro v naslednjem letu,« razlagal Bogataj.

V prihodnjem letu pričakuje, da se bo projektu priključilo kar 15 občin štajerske regije. Trenutno so prostoferji aktivni v 25 slovenskih občinah, med katerimi je zaenkrat največja Novo mesto. Kmalu bo sledil Koper, zato bi lahko postal Maribor največji del projekta. Za prihodnje leto so si na Zavodu Zlata mreža postavili cilj, da bi s prostoferji pomagali v 60 občinah v Sloveniji.

Komentarji (1)

ŠOFERKO (ni preverjeno)

Starejše novice