Slika je simbolična.
Zakaj je bil polet predsednica državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na 380 kilometrov oddaljen Dunaj sporna odločitev?

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je prejšnji teden javnost razburila s svojim novoletnim obiskom Dunaja, ki ga je opravila kar z vladnim letalom.

Po številnih očitkih in kritikah na račun poleta z vladnim letalom se je Klakočar Zupančič oglasila na svojem Twitter profilu, kjer je razkrila, da se je ta polet odločila, ker svojih otrok na silvestrski večer ni mogla ali želela pustiti samih. 

Janez Janša: »Ja, še nihče ni dobil takega vabila«

Glavni povod za tovrstno odločitev pa naj bi po njenih besedah bilo povabilo za obisk tradicionalnega koncerta filharmonikov poglobitev slovenskih odnosov z Avstrijo in dejstvo, da po njenem vedenju »še nihče od slovenskih politikov razen Danila Türka ni dobil takega vabila preko diplomatskih tokov«.

Na tovrstno izjavo se je z nasmeškom oglasil tudi nekdanji predsednik vlade Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: »Ja, še nihče ni dobil takega vabila.« Temu je priložil izsek članka z 1. januarja 2006, ko je avstrijski kancler na dunajski novoletni koncert povabil tudi njega.

Neprimerna in neodgovorna uporaba javnih sredstev?

Čeprav je Klakočar Zupančič sama sicer že pred dnevi pojasnila, da v dejanju »ni nobene senzacije« ter da se potovanje v ničemer ni razlikovalo od potovanj državnikov v prejšnjih vladah mnogi potovanje v oddaljen Dunaj na novoletni koncert še vedno vidijo kot neprimerno in neodgovorno uporabo javnih sredstev.

Eden od razlogov, zakaj ni primerno, je finančni vidik.

Vladno letalo ni poceni za uporabo, zato bi lahko denar, ki se porabi za let, bolje porabil na druge projekte ali storitve za ljudi, menijo nasprotniki poteze. Poleg tega bi lahko denar, ki bi se porabil za let, vplival na javno mnenje in povzročil kritiko, če bi se izkazalo, da so bile druge potrebe po denarju, ki so bile pomembnejše od obiska koncerta.

Drugi razlog je etično vprašanje. Predsednica državnega zbora je javna oseba in je pod drobnogledom javnosti. Njeno potovanje z vladnim letalom lahko vzbuja vprašanja o tem, ali je to primerno uporabo javnih sredstev, še posebej, če se nahaja v tako bližini cilja.

Tretji poglaviti razlog pa izhaja iz vprašanja odgovornosti.

Predsednica državnega zbora je odgovorna za upravljanje javnih sredstev in njen obisk koncerta lahko sproži vprašanja o tem, ali je njena odločitev o potovanju v skladu s tem, kar je najboljše za ljudi, ki ji zaupajo.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Tanja flasskon (nepreverjen)

jaz sem lepša kot ona

Urška zabuhla (nepreverjen)

ne me jebati

ffra-ffra (nepreverjen)

saj te ne j . . . . o!

In reply to by Urška zabuhla (nepreverjen)

Andreas (nepreverjen)

Pa nej gre v pekarno delat,bo lahk cel dan z njimi.starleta

Starejše novice