Z vlakom se dnevno vozi okoli 38.000 potnikov, železnice pa se na 721 nivojskih prehodih v Sloveniji srečajo tudi s cestnim prometom.

Da bi bila vožnja z vlakom in tudi prejahanje železniške proge varna, bosta med 7. in 14. septembrom Policija in Slovenske železnice s skupno preventivno akcijo, opozarjali na pravilno obnašanje v vlakih in na nivojskih prehodih.

Na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge veljajo posebna prometna pravila, ki bi jih moral poznati in upoštevati vsak udeleženec v prometu. Žal pa se na železniških tirih nesreče še vedno dogajajo, saj nekateri teh pravil ne upoštevajo, ali pa celo prečijo progo tam, kjer to ni dovoljeno.

Prav tako se kršitve dogajajo tudi na samih vlakih, ko potniki denimo vstopajo ali izstopajo iz premikajočega se vlaka, uničujejo inventar in tako dalje.

Namen preventivne akcije je dvigniti varnostno kulturo tako pri obnašanju na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov in s tem izboljšati splošno varnost v železniškem prometu.

Ali poznate prometna pravila, ki veljajo na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo?

Vlak ali drugo tirno vozilo, ki se premika po železniških tirih, ima prednost pred vsemi udeleženci cestnega prometa. Voznik se mora prehodu približevati previdno in tako, da lahko varno ustavi pred prehodom.

Ali je na drugi strani prehoda kolona vozil? Pravočasno se ustavite!

Če se je na drugi strani prehoda čez tire zaradi gneče že naredila kolona vozil, obvezno ustavite vozilo pred prehodom in nikar ne silite čez, tudi če se kolona počasi premika! Čez prehod zapeljite šele, ko ga boste lahko v celoti, hitro in varno tudi prečili.

Ne izsiljujte vlaka! Njegova zavorna pot je dolga več sto metrov!

Zavedati se je treba, da je zavorna pot vlaka dolga, pogosto več sto metrov, zavorna pot težkega vlaka pa je lahko dolga tudi do kilometra. V cestnem križišču se lahko izsiljevanje prednosti konča tudi brez hujših posledic, na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo pa je to prej izjema, saj se vlak, ki trči v vozilo, velikokrat ustavi šele po več sto metrih.

Naj prehajanje proge ne postane rutina! 

Če prečkamo cestni ali drugi dovoljeni prehod čez železniško progo vsak dan ob istem času, lahko prehajanje postane stvar navade, zaradi česar nismo več pozorni na nevarnost. Takšno prehajanje tirov, je zelo nevarno. Kaj hitro se nam lahko zgodi, da vlak pripelje nepričakovano ali pa da ga enostavno ne opazimo.

Izjemno nevarni so predvsem prehodi brez zapornic ali brez svetlobnih znakov, še posebej ob zmanjšani vidljivosti. 

Prehajanje proge tam, kjer ni prehoda, je smrtno nevarno!

Prečkanje proge, kjer ni cestnega prehoda čez železniško progo, je še posebej nevarno! Zavedati se moramo, da lahko po progi kadar koli pripelje vlak, s katerim bi bil trk za nas usoden. 

Nikoli mimo zapornic!

Žal se nespametna dejanja dogajajo tudi na prehodih, ki so pravilno zavarovani s svetlobnimi signali, s polzapornicami ali celo z zapornicami. Zapornice ali polzapornice fizično preprečujejo možnost, da bi vozilo zapeljalo na železniške tire, vseh voznikovih neumnosti pa ne morejo preprečiti, zato prihaja do nesreč z najhujšimi posledicami. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice