Foto: Slovenska policija
Policista Policijske postaje Ptuj Sašo Habjanič in Aleš Serdt sta zaradi nesebične pomoči v kritičnih trenutkih prejela visoko priznanje policije.

Včeraj, 26. junija, smo obeležili dan policije. Ob tej priložnosti so na Policijski akademiji v Tacnu pripravili osrednjo slovesnost. Najzaslužnejšim posameznikom so podelili najvišja priznanja policije.

Za pogumna dejanja so 51 prejemnikom podelili medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost: prejelo jih je 29 policistov in 22 občanov, ki so v kritičnih trenutkih pomagali reševati življenja ljudi.

Medalji za hrabrost sta prejela tudi policista Policijske postaje Ptuj Sašo Habjanič in Aleš Serdt.

»V nevarni situaciji sta pogumna policista Sašo Habjanič in Aleš Serdt nedvomno preprečila nastanek morebitnih hujših posledic, pri čemer sta veliki nevarnosti izpostavila tudi svoji življenji,« so v obrazložitvi nagrad zapisali v Policiji.

Foto: Slovenska policija

To se je dogajalo 4. aprila v Kidričevem

Policista Sašo Habjanič in Aleš Serdt sta bila 4. aprila letos zgodaj zjutraj poslana v Kidričevo, kjer je gorela večstanovanjska stavba. Po stopnišču sta se povzpela do prvega nadstropja, od koder se je bil gost črn dim. Gorelo je na koncu hodnika, pred vhodnimi vrati.

Policist Habjanič je stekel do službenega vozila po gasilski aparat in se hitro vrnil nazaj. Policist Serdt, ki je sicer tudi član prostovoljnega gasilskega društva, je takoj začel gasiti. Zaradi močnega dima se je ulegel na tla in se po vseh štirih splazil v hodnik z gasilnim aparatom v roki. Policist Habjanič ga je s hojo v počepu spremljal in mu svetil s svetilko, da ne bi izgubil orientacije.

Ker je policistoma primanjkovalo zraka, sta se vrnila pred blok, kjer sta opazila, da še vedno gori. Zajela sta zrak in se še enkrat vrnila na hodnik in pogasila ogenj. Medtem so pred blok prispeli tudi gasilci, ki so nad kuriščem odprli okno, skozenj na dvorišče odvrgli gorljive stvari in jih polili z vodo. V notranjosti so pogasili pogorišče, na hodnik prinesli ventilator ter stanovanjski blok prepihali.

V tem času je policist Habjanič odhitel do zunanjega okna stanovanja, pred katerim je gorelo, in skozi odprto okno v notranjosti opazil dve ženski. Svetoval jima je, naj se zadržujeta čim bližje oknu, da se ne bosta zastrupili z dimom.

Foto: Slovenska policija

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice