Vsak posameznik lahko za lastno varnost največ stori sam, in sicer z oblikami samozaščitnega ravnanja, s katerim zmanjša možnost, da postane žrtev kaznivega dejanja.

Policisti predvsem v zadnjem času oziroma poletnih mesecih obravnavajo povečano število vlomov v stanovanjske hiše in stanovanja. Da pa se kaj podobnega ne bi zgodilo tudi nam, pa možje v modrem spominjajo na pomembne napotke, ki se jih je tudi poleti dobro držati.

Tako poudarjajo, da bo vlomilec raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Pri tem gre predvsem za stavbe, v katerih ni nikogar, in za stavbe brez opaznega hišnega varovanja. 

Posebno vabljiva za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop, na primer zaboji ali lestve, ki omogočajo dostop do drugače nedosegljivih oken, vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje in tudi visoke ograje.

Zato je dobro, da preden zapustimo naše bivališče, preverimo, ali so okna zaprta, vrata zaklenjena in da v bližini ni orodij, s katerim bi si lahko nekdo pomagal pri nasilnem vstopu. Pri tem policisti poudarjajo, da je zelo učinkovito, da osebam, ki se jim zaupamo, sporočimo, kdaj nas ni doma.

Naj vozilo na parkirišču ne postane tarča tatov in vlomilcev

Ob situaciji, ko se marsikateri državljan odpravlja na dopustovanje in izlete po Sloveniji, pa policisti opozarjajo tudi na problematiko vlomov v vozila.

Parkirišča so poleti namreč polna vozil, zato policisti ponovno pozivajo ljudi, naj v vozilih, niti v prtljažnikih, ne puščajo vrednih predmetov. Še hitreje pa postanejo vozila tarča tatov, če so vredne stvari, odložene na vidnih mestih, ali če so na vozilih odprta okna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice