Državni zbor na izredni seji soglasno sprejel zakon za urejanje položaja študentov, ki za študente prinaša nekatere spremembe.

Državni zbor je sprejel zakon za urejanje položaja študentov, ki ga je pripravila Študentska organizacija Slovenije, ob podpori več kot 16.000 državljanov Slovenije pa ga je vložil predsednik Državnega zbora Milan Brglez.

»Veseli smo, da so poslanci državnega zbora sprejeli Zakon za urejanje položaja študentov, ki smo ga pripravili na Študentski organizaciji Slovenije in zanj v enem tednu zbrali skoraj 17.000 podpisov podpore. Gre za odpravo dela varčevalnih ukrepov, ki bodo pripomogli k izboljšanju socialnega položaja študentov. Kljub temu, da se je končno besedilo zakona nekoliko spremenilo od prvotnega, smo zadovoljni, saj gre za pomemben korak v pravo smer,« je ob tem dejal predsednik Študentske organizacije Slovenije Aleksandar Spremo.

Zakon za urejanje položaja študentov so podprli prav vsi poslanci, kar po mnenju študentske organizacije kaže na to, da je položaj mladih, še posebej študentov, po krizi v nezavidljivem položaju in da so bile zakonodajne spremembe nujne.

Ključne novosti: 
- Študenti bodo po novem prehrano lahko koristili do 21. ure.
- Dijaki in študenti, ki prejemajo štipendijo po zakonu o štipendiranju, bodo lahko tudi med letom zaprosili za prejemanje dodatka za bivanje, če bodo za to izpolnjevali pogoje.
- Študenti na 2. stopnji bolonjskega študija si po novem lahko, tako kot tisti na 1. stopnji, obetajo status študenta do konca študijskega leta tudi če magistrirajo tekom leta.

Večina predlogov študentske organizacije je bilo sicer tekom zakonodajnega procesa spremenjenih in dopolnjenih. Brez sprememb in dopolnitev so ostale tri rešitve - študenti na 2. stopnji bolonjskega študija si po novem lahko, tako kot tisti na 1. stopnji, obetajo status študenta do konca študijskega leta tudi če magistrirajo tekom leta, statusu pa se bo študent lahko po novem tudi odpovedal (na primer za potrebe prijave v evidenco brezposelnih oseb); ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo z enotnim pravilnikom uredilo položaj študentov s posebnimi potrebami, s čimer se bodo poenotile doslej različne prakse posameznih visokošolskih zavodov; dijaki in študenti, ki prejemajo štipendijo po zakonu o štipendiranju, bodo lahko tudi med letom zaprosili za prejemanje dodatka za bivanje, če bodo za to izpolnjevali pogoje.
 
Poleg tega sta bila s spremembami sprejeta predlog možnosti koriščenja subvencionirane študentske prehrane je bil spremenjen tako, da bodo študenti po novem upravičeni do koriščenja subvencionirane prehrane do 21. ure, in ne do 20. ure, kot je veljalo doslej, ali 22. ure, kot je predlagala Študentska organizacija Slovenije, in pa predlog, da študenti ohranijo zdravstveno zavarovanje po starših za ves čas, ko so vključeni v izobraževanje. Slednji je bil spremenjen tako, da so študenti do takšnega zavarovanja upravičeni do konca šolskega oziroma študijskega leta, v katerem posameznik dopolni 26 let in ne do dopolnjenega 26. leta, kot je veljalo doslej.
 
Prav tako trije predlogi so bili iz zakona tekom zakonodajnega procesa odstranjeni. Gre za predlog posebne osebne olajšave za prihodke študentov z naslova začasnega in občasnega dela dijakov in študentov. Ta se z zakonom za urejanje položaja študentov ne bo dvignila na predkrizno raven, je pa ta ukrep napovedan v zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini, ki je po besedah Študentske organizacije Slovenije že v postopku sprejemanja v Državnem zboru. 

Prav tako sta bili iz zakona izvzeti možnost koriščenja subvencionirane študentske prehrane med 15. julijem in 15. avgustom ter usklajevanje višine subvencije subvencionirane študentske prehrane.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice