Slika je simbolična.
V Mestni občini Ptuj so pri labodu grbcu potrdili ptičjo gripo. Rejcem perutnine svetujejo, da upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvu obvešča, da je bila visoko patogena aviarna influenca potrjena na novi lokaciji pri labodu grbcu.

Danes je Nacionalni veterinarski inštitut obvestil upravo za varno hrano, da je prejel pozitivne rezultate preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1 pri labodu grbcu v Mestni občini Ptuj.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je 21. oktobra letos sprejelo Državno središče za nadzor bolezni.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,
  • padec nesnosti za več kot 5 odstotkov, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.

Ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni

Gojenje perutnine in ptic v ujetništvu na prostem se mora izvajati tako, da so živali zavarovane pred stikom z divjimi pticami z mrežami ali strehami ali na drug ustrezen način ali, da se v primeru, ko to ni mogoče, oskrbujejo s krmo in vodo v zaprtih prostorih ali pod zaščito, ki zadostno odvrača pristajanje divjih ptic in s tem preprečuje njihov stik s krmo ali vodo, ki sta namenjeni perutnini in pticam v ujetništvu.

Vodna zajetja na prostem, pri tistih vrstah perutnine, kjer je to potrebno zaradi dobrobiti živali, se morajo uporabljati tako, da je preprečen dostop divjim vodnim pticam.

Pri oskrbi perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje vodne ptice, je pomembno, da se voda obdela s postopki, ki zagotavljajo inaktivacijo virusov aviarne influence.

Sem sodijo na primer prekuhavanje, uporaba filtrov, UV razkuževanja ali kemijskih substanc, kot je klor.

Nepooblaščenim osebam je potrebno omejiti stike s perutnino in vstop v prostore, kjer je nastanjena perutnina. Prav tako je potrebno upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni pri delu s perutnino (namestitev razkuževalnih barier, uporaba zaščitne obleke in obutve, umivanje in razkuževanje rok).

Dnevni izpusti so omejeni na najkrajši možni čas, upoštevati se mora tudi priporočila iz prejšnjih točk za imetnike perutnine, ki pri tehnologiji reje uporabljajo izpuste za svoje živali.

Izvajati je potrebno biovarnostne ukrepe ob lovu na mlakarice ter pri odlovu in označevanju prostoživečih vodnih ptic ter aplicirati te ukrepe na prireditvah, sejmih oziroma razstavah perutnine in ptic v ujetništvu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice