Ličenje je pogosto obvezni del maske, toda tudi pri ličilih obstajata boljša in slabša izbira.

Mednarodni institut za potrošniške raziskave je med osmimi izdelki pod drobnogledom našel le enega, ki ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Večina tako vsebuje vrsto nezaželenih kemikalij, ki so še posebej problematična za (mlajše) otroke. Branje seznama INCI je tako nujno za vse tiste, ki želijo kupiti ličila brez nezaželenih kemikalij. Toda pozor, branje je zaradi majhnih črk velik izziv.

Primerjalno ocenjevanje ličil za pusta je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih MIPOR izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev.

Ličila boste brez težav našli v večjih marketih, nekaterih drogerijah, pa tudi specializiranih pustnih trgovinah. Na MIPORju so ocenili kemijsko sestavo ličil, preverili, ali so označena tako, kot predpisuje zakonodaja in kako velika je embalaža glede na vsebino.

Na podlagi seznama INCI so na MIPORju ocenili, če ličila vsebujejo neželene kemikalije. Iskali so predvsem mineralna olja, potencialno endokrine kemikalije in okolju nevarne kemikalije. V to skupino spadata dve kemikaliji, in sicer polyethylene terephthalate in polybuthilene terephthalate iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih. Rezultati so dostopni tukaj.

Ličila na osnovi olja in vode

Potrošniki lahko izbirajo med pustnimi ličili na osnovi olja in na osnovi vode. Vsaka imajo svoje prednosti in slabosti. Prve je  lažje nanašati in odstranjevati, a so manj intenzivna in obstojna. Ličila na osnovi olja pa so bolj intenzivnih barv in obstojna, a jih je težje odstraniti. 

"Ta ličila tudi praviloma vsebujejo mineralna olja, ki, če niso dovolj prečiščena, lahko vsebujejo karcinogene aromatične mineralna olja ogljikovodike MOAH," je za Zvezo potrošnikov Slovenije opozorila Urša Šmid Božičevič.

To so nasveti Zveze potrošnikov Slovenije:

1. Izogibajte se ličilom, ki vsebujejo mineralna olja, še posebej, če jih boste nanašali na ustnice. Na INCI seznamu jih poste našli kot Cera Microcristallina, Ceresin, Microcrystaline Wax, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum in Vaseline. Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, ki sodijo med pogoste alergene, med drugim najbolj pogosto uporabljani limonene, linalool, citronellol.

2. Izraz kot je `hipoalergeno´ še ne zagotavlja, da je izdelek varen, oz. da na (otroški) koži ne bo povzročal alergije. Za ta izraz namreč ni natančno dogovorjeno, kdaj ga lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da je lahko zapisan na embalaži.

3. Posebej bodite pozorni na nanašanje ličil pri otrocih: Pred ličenjem preizkusite, ali morebiti otrok ni alergičen na kakšno izmed sestavin v ličilu. Ličilo nanesite na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali ni morebiti prišlo do alergijske reakcije. Otrok tudi ne  ličite okoli oči in ustnic: koža na teh področjih je zelo nežna in občutljiva.

4. Ličilnih umetnin ni brez čopiča in gobice. Ličila vedno nanašajte s čistimi pripomočki in umitimi rokami.

5. Imate doma še ličila od lanskega pusta? Pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju (v mesecih). V vsakem primeru pa lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj, ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega. V tem primeru je treba ličila zavreči.

6. Če želite letos kupljena ličila uporabljati tudi prihodnje leto, jih tesno zaprite in hranite v hladnem in suhem prostoru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice