Foto: Bobo
S prvim šolskim dnem se po več mesecih na slovenske ceste vračajo šolarji, med njimi tudi več kot 21.000 prvošolcev.

Agencija za varnost prometa v ta namen vse udeležence v prometu poziva k največji stopnji pazljivosti, danes pa bo v času jutranje prometne konice izvedla terensko akcijo, so sporočili.

Več kot 50 promotorjev prometne varnosti bo v sklopu akcije #VarnoVŠolo tako med 7. in 11. uro na večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru opozarjalo voznike na začetek šole, na pomen pripetosti z varnostnim pasom in na pomen neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Sporočilo, ki ga želijo posredovati voznikom je, da začetek šole pomeni več otrok na cesti, zato je nujna še večja pazljivost in pozornost, so v sporočilu za javnost pojasnili na Agenciji za varnost prometa.

Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni in težje predvidijo nevarne položaje. Hkrati pozneje opazijo vozila in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti. Vozniki morajo zato biti nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce, opozarjajo na agenciji. Poleg tega odraslim svetujejo, da mlajše otroke spremljajo na poti v šolo.

Otrokom, ki se vračajo na ceste, pa bodo posebno pozornost seveda namenili tudi policisti, ki bodo v okolici šol in vrtcev prisotni preko celega šolskega leta. Pri tem staršem polagajo na srce, naj otroke naučijo varne in postopno samostojne udeležbe v prometu, osnovnih prometnih pravil, seznanijo pa naj jih tudi z nevarnostmi na šolski poti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice