Vlada je prejšnji teden predstavila načrt ukrepov za zajezitev drugega vala koronavirusne bolezni. Trenutno se nahajamo v drugem paketu oranžne faze, a po napovedih kaj kmalu sledijo ukrepi tretjega paketa. Kaj nas torej čaka?

»Smo sredi drugega vala koronavirusa in ukrepi, ki jih sprejmemo, so namenjeni zajezitvi tega vala in preprečitvi morebitnih hujših posledic v primeru tretjega vala v času hladnega obdobja,« je prejšnji teden dejal predsednik vlade Janez Janša

Pri tem je poudaril, da je ključno izhodišče pri načrtovanju ukrepov uresničevanje cilja, da z najmilejšimi ukrepi dosežemo največji učinek, zato vlada najprej sprejema ukrepe, ki čim manj zaustavljajo javno življenje in čim manj povzročajo gospodarsko škodo

Ukrepi, ki jih bo v nadaljevanju sprejemala vlada, bodo odvisni od epidemiološke slike oziroma kazalnikov, kot so število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih, gre za incidenco, število obolelih v bolnišnicah in število obolelih na intenzivni negi.

Trenutno smo v drugem paketu oranžne faze ukrepov

V načrtu ukrepov so predvidene tri faze. Zelena faza ni posebej razčlenjena in je faza, v kateri se upoštevajo splošni higienski ukrepi – razkuževanje, nošenje maske in ohranjanje varnostne razdalje.

Trenutno se nahajamo v oranžni fazi, kjer se izvajajo ukrepi iz drugega od treh paketov te faze.

Prvi paket omejuje število zbiranja, narekuje obvezno uporabo mask v zaprtih prostorih, na javnem potniškem prometu in v gneči na prostem, poleg tega časovno omejuje delovanje gostinskih lokalov, priporoča delo od doma, narekuje obvezne teste ter karantene za nevarne države in prepoveduje obiske v ogroženih domovih za ostarele.

Drugi paket, v katerem se trenutno nahajamo, narekuje strežbo samo sedečim za mizo v gostinskih lokalih, omejuje zbiranje do 10 ljudi tako javno kot zasebno, prepoveduje prireditve z zakuskami, obvezna je uporaba razkuževalnih sredstev za roke v skupnih prostorih večstanovanjskih ter poslovnih stavb, omejuje število oseb v zaprtih javnih prostorih in prepoveduje obiske v domovih za ostarele in bolnišnicah.

Kaj prinaša tretji paket oranžne faze?

Ko bo število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih večje kot 120, ko bo število obolelih v bolnišnicah večje kot 180 in število obolelih na intenzivni negi več kot 30 bo vlada sprejela tretji paket v oranžni fazi.

Tretji paket predvideva sedem ukrepov. In sicer:

  1. zapora/karantena posameznih občin ali regij,
  2. splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih,
  3. zaprtje gostinskih lokalov,
  4. zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje in skupinske športe,
  5. omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na eno stranko,
  6. prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah,
  7. zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti.

Rdeča faza ukrepov je sestavljena iz treh paketov

Ko bo število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih večje kot 140, ko bo število obolelih v bolnišnicah večje kot 250 in število obolelih na intenzivni negi več kot 50 bo vlada prešla na rdečo fazo ukrepov.

Prvi paket predvideva zaprtje trgovskih centrov, prehod na šolo na daljavo za srednje šole in univerze, zaprtje kulturnih ustanov ter splošno prepoved verskih obredov in porok z gosti.

Drugi paket rdeče faze narekuje šolo na daljavo za vse, posebne ukrepe za starejše, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje hotelov, prepoved vseh javnih prireditev, zaprtje športnih objektov za amaterje za individualne športe ter za športno dejavnost otrok in mladostnikov in omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro.

Ko bo število obolelih v bolnišnicah večje kot 360 in število obolelih na intenzivni negi več kot 60 bo vlada prešla na zadnjo fazo ukrepov, ki smo jim bili priča v prvem valu.

V tretjem paketu je tako predvidena omejitev gibanja med občinami, zaprtje vrtcev, zaustavitev javnega prometa, zaprtje meja razen tovorni promet in nujni prehodi, omejitev izhodov razen nujnih izjem ter zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice