Prebolevniki covid-19 imajo morda v krvi edinstveno zdravilo.

Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino vabi tiste, ki so preboleli covid-19, da sodelujejo pri zdravljenju bolnikov s covid-19 v prihodnje. 

Prebolevniška plazma možno in učinkovito zdravilo

Na podlagi dosedanjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb je prebolevniška plazma možno in učinkovito zdravilo tudi za covid-19, saj skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost.

»Prav zato je tudi v Sloveniji pomembno, da omogočimo zdravljenje bolnikov s hiperimunsko prebolevniško plazmo covid-19 (v nadaljevanju HCP). Samo z darovanjem plazme/krvi, ki vsebuje specifična protitelesa in jo imate osebe, ki ste prebolele COVID – 19, lahko pridobimo to zdravilo,« sporočajo iz Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino.

Zbiranje plazme/krvi je za transfuzijsko službo reden in utečen postopek, priprava krvnega pripravka pa standardna storitev. Program zbiranja HCP se bo izvajal v skladu z vsemi načeli in postopki, ki veljajo pri krvodajalcih, kjer je v ospredju skrb za varnost darovalca in varen odvzem krvi kot tudi zagotavljanje varne in kakovostne komponente krvi za prejemnika. 

Plazma za zdravljenje 9 ali za nadaljnje raziskave

Pri HCP so potrebne le dodatne preiskave, ki bodo določile vsebnosti protiteles SARS CoV-2 in omogočile spremljanje prebolevnosti in njihovo analizo. HCP plazma bo uporabljena za zdravljenje bolnikov s covid-19  ali za nadaljnje raziskave, povezane s covid-19. V primeru, da protiteles SARS CoV-2  s testi ne bodo potrdili, bo plazma uporabljena za druge bolnike. Transfuzijska služba bo podatke, zbrane v okviru programa HCP, varovala in obdelovala v skladu z varovanjem osebnih podatkov in določili GDPR. 

V primeru, da ste pripravljeni  sodelovati in darovati plazmo/kri za  zdravljenje bolnikov  to sporočite na mail: [email protected] ali pokličite na telefon 030 485 510  vsak delovnik od 8. do 13. ure.     

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice